fbpx
European Western Balkans
Politika

Kitarović: Dobra volja za rešavanje otvorenih pitanja Hrvatske i Srbije

Kolinda Grabar Kitarović; Foto: Kancelarija predsednice Hrvatske

ZAGREB – Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je nesporno da postoji dobra volja i nje i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se konačno krene u rešavanje otvorenih pitanja između dve zemlje.

“Mislim da smo i u Hrvatskoj i u Srbiji svesni kako još ne možemo govoriti o prijateljstvu između dve države. Međutim, nepobitno je da postoji dobra volja i s moje i sa strane predsednika Vučića da konačno krenemo u rešavanje otvorenih pitanja”, rekla je Grabar Kitarović u intervjuu za Jutarnji list.

Ona je navela da je nakon njihovog susreta u Subotici prošle godine kada su potpisali Deklaraciju o unapređenju odnosa, predsednik Vučić preduzeo nekoliko koraka za olakšavanje života Hrvata u Vojvodini, kao što je gradnja infrastrukture, a dogovorena je obnova rodne kuće Bana Jelačića.

“To su simbolični koraci, ali oni upućuju da postoji želja da napravimo pomak u našim odnosima, da ih normalizujemo u toj meri da kao susedi možemo otvoreno razgovarati o svim pitanjima i rešavati ih u međusobnom dijalogu. Nemam iluzija da će se to dogoditi preko noći, to je proces koji će trajati, ali svako putovanje počinje prvim korakom”, rekla je hrvatska predsednica.

Grabar Kitarović je ranije rekla da je predsedniku Srbije upućen poziv da poseti Zagreb i izrazila nadu da će poseta biti realizovana pre kraja godine.

Povezani članci

Saša Janković u Briselu sa članovima EP

EWB

Varhelji: Proširenje EU na Zapadni Balkan je geopolitički prioritet

EWB

Mekalister: Vladavina prava najvažnija za Srbiju

EWB