fbpx
European Western Balkans
Politika

Klajne-Brokhof: Srbija izabrala gde želi da bude

Tomas Klajne-Brokhof: Foto: Nemački Maršalov fond / Forum u Briselu

BEOGRAD – Potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Tomas Klajne-Brokhof složio se da Srbija mora da izabere kom bloku želi da pripada, ali i dodao da je ona to već učinila ulaskom u pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU) , kako piše Beta, a prenosi B92.

“Osnovni propisi Evropske unije ne zabranjuju članicama da gaje dobre odnose sa zemljama izvan Unije, kao i da bi Srbija ulaskom u EU mogla uticati na formiranje spoljne politike EU” rekao je Klajne-Brokhof je u intervjuu agenciji Beta.

Nemački stručnjak za evropska pitanja je izjavio i da je saglasan sa izavom američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia da Srbija ne može “sedeti na dve stolice”, ali i izrazio uverenje da je ona već odlučila gde želi da bude.

On je istakao i da i neke zemlje EU, uključujući Nemačku, imaju dobre odnose s Rusijom, ali da bi Srbija ulaskom u Uniju mogla da učestvuje u koordinisanju zajedničke spoljne politike, odnosno da uskladi svoju spoljnu politiku sa ostalim članicama Unije.

“Srbija bi bila u veoma dobrom položaju. Srbija je bila u klubu i iznosila argumente za različite tonove u odnosima s Rusijom” , rekao je Klajne-Brokhof.

Pored toga je istakao da u propisima EU ne postoji prepreka dobrim odnosi s Rusijom.

“Problem sada nije EU, da ne mogu da se imaju dobri odnosi s drugima. Problem je sada Rusija. Rusija je prekršila norme zajedničkog razumevanja okupiranjem dela druge zemlje. To je problem, ali ne znači da ne možete i da ne treba da imate dobre odnose s Rusijom”, objasnio je Klajne-Brokhof.

Postizborna kriza u Nemačkoj neće uticati na širenje EU na Balkan

Kriza u pregovorima o formiranju vlade Nemačke neće bitnije uticati na politiku Evropske unije prema Zapadnom Balkanu, ali bi mogla da odloži planove u samoj Uniji, rekao je potpredsednik Nemačkog Maršalovog fonda Tomas Klajne-Brokhof, odgovarajući na pitanje.

Na pitanje agencije Beta kako bi nemačka postizborna kriza mogla da utiče na region Zapadnog Balkana, Klajne-Brokhof je rekao da će se procesi vezani za proširenje EU nastaviti, mada s manjim doprinosom Nemačke.

“Evropski procesi će nastavi s manjim nemačkim uplivom. Nemačka uloga u tim procesima će neko vreme biti smanjena”, rekao je bivši savetnik prethodnog nemačkog predsednika i direktor Evropskog programa u Nemačkom Maršalovom fondu.

On je rekao da se na ponovljenim izborima u Nemačkoj mogu očekivati slični rezultati, mada treba videti na koga će birači svaliti krivicu zbog propasti pregovora o vladajućoj većini.

Klajne-Brokhof je rekao da su izgleda jedina opcija novi izbori ili “neobičan scenario” manjinske vlade, “što nije u nemačkoj tradiciji, nije se desilo i verovatno se neće desiti”, zaključio je nemački stručnjak.

Povezani članci

Joksimović: Srbija ne mora da prizna Kosovo zbog EU

EWB

Majstorović: U Srbiji se na američke izbore gleda kroz prizmu rešavanja kosovskog pitanja

EWB

Koalicija za slobodu medija upozorava da nacrti medijskih zakona odstupaju od Medijske strategije

EWB