fbpx
European Western Balkans
Društvo

Ključ prosperiteta nalazi se u Briselu, a ne u Pekingu, Moskvi ili Ankari

Herman van Rompej, Nataša Dragojlović and Aleksandar Vučić; Photo: Tanjug / Zoran Žestić

BEOGRAD – Bivši predsednik Evropskog saveta i premijer Belgije Herman van Rompej izjavio je danas u Beogadu da se ključ prosperiteta ne nalazi ni u Pekingu, ni u Mosvki ni u Ankari već u Briselu, kao i da očekuje da će EU stvoriti klimu poverenja ključnu za rešavanje kosvskog problema.

Van Rompej je na konferenciji “EU i Srbija, zajednicka sudbina? Belgijska perspektiva”, u organizaciji Ambasade Belgije, ocenio da bi Srbija u EU mogla da bude most za ovaj deo Evrope kako bi se bolje povezale i Bugarska, Ruminija, Kipar i druge zemlje.

“Srbija može puno da doprinese tome i bude most između istoka i zapada Evrope. Mi smo deo iste kulture i civilizacije. Tu se radi o duhu izgradnje mostova između dva tela Evrope i Srbija može da odigra važnu ulogu u tom procesu. Znam da postoje prepreke ka članstvu, ali kada dođete do rezultata zaobravićete na te prepreke. Zato nastavite da preskačete te prepreke koje vas dovode do razočarenja”, poručio je Rompej.

Kosovo je jedan od ključnih elemenata da se postigne sporazum o pristupanju EU, i to je jedno teško pitanje, bez koga se evropski proces ne može okončati, rekao je Van Rompej upitan koje su prepreke za ulazak Srbije u EU.

Izrazio je očekivanje da će kosovski problem, kada se povrati poverenje biti rešen kao što je to bio slučaj i sa Severnom Makedonijom.

Prema njegovim rečima, taj problem je rešen zahvaljujići poverenju i hrabrosti dva lidera.

Podsećajući na činjenicu da da je za EK Zapadni Balkan kljucno pitanje, Van Romej je izrazio očekivanje da će se problemi u oblasti vladavine prava, poglavlja 23 i 24 rešavati.

Van Rompej je rekao da razume predsednika Srbije koji kaže da su za ekonomski razvoj potrebini i drugi partneri.

“Nemamo ništa protiv toga, i mi želimo da privlačimo kineske investicije. Kina je dobrodošla i treba da imamo i sjajne odnose sa Rusijom, ali to sada nije lako zbog dešavanja u Uktajini”, rekao je Van Rompej i dodao da je situacija sa Turskom još komplikovanija.

Van Rompej je ocenio da je za Srbiju važno da ima što više prijatelja, ali da su prednosti koje te zemlje mogu da donesu mnogo manje od onoga što EU može da donese.

On je na primeru Poljske i Ukrajine pokazao koliki prosperitet donosi članstvo u EU. Dve zemlje su 1990. imale isti BDP a danas Poljska ima četiri puta veći u odnosu na Ukrajinu.

Vučić je Rompeju potvrdio svoju spremnost da o kosovskom problemu govori uvek istinu i da je zbog toga kada je govorio o situaciji na KiM, da će kompromisi biti bolni za nas i kako bi trebalo da se ponašamo pametnije, te da moramo da se bližimo EU, izgubio tri procenta glasova.

To “nežne” srpske uši ne žele da čuju, lakše im je da veruju da će EU da se raspadne, rekao je Vučić.

“Izgubili smo mnoge stvari tokom devedesetih, dosta smo pogrešnih proračuna uradili, ali ljudi u Srbiji ne mogu to lako da progutaju”, konstatovao je Vučić i podsetio da prištinske takse traju više od godinu dana.

To govori o međunarodnoj zajednici, rekao je on i kao primer naveo da je Mogerini Severnoj Makedoniji obećala otvaranje pristupnih pregovora posle Prespanskog sporazuma a da se to nije desilo.

“Govorim na ovakav način jer svi od Srbije očekuju da prizna Kosovo, pitam šta se tu nudi Srbiji, da će jednog dana biti EU…”, kaže Vučić.

Povezani članci

Slobodan Cvejić podneo ostavku u REM-u

EWB

Evropski Progres za dva projekta ulaže 106.000 evra

EWB

Stanje u medijima danas bolje nego što će biti za godinu dana

EWB