fbpx
European Western Balkans
Politika

Knajsl: Region je prioritet Austrijskog predsedavanja EU, tu je trka između EU i Kine

Foto: Wikimedia Commons

BEČ – Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsl istakla je danas da je prostor jugoistočne Evrope važan i da region treba snažnije približiti EU, te da se kao činjenica mora prihvatiti to da postoji trka ko će prvi u Beogard – Kina ili EU.

Knajsl je, govoreći na konferenciji „EU strateški razgovori – stabilnost, bezbednost, saradnja u Evropi budućnosti“, kazala je da ne prihvata veštački termin koji je stvorila Evropska komisija, “Zapadni Balkan”, već da dosledno koristi termin jugoistična Evropa, pošto su Beograd i Sarajevo evropski gradovi.

Ona je navela da je region posle ratova zapostavljen od velikih svetskih centara, od Vašington do Brisela, što je otvorilo prostor za rast uticaja drugih sila, među prvima Kine.

Ukazala je da Kina investira u velike projekte u regionu.

Prema njenim rečima vremenski okvir od 2025. ne znači da će EU tada imati nove članice, već služi da se proširi svest ne samo kod onih koji donose odluke, već onih koji ih pripremaju da je region važan.

Knajsl je kazala da Turska, arapske zemlje, Rusija i Kina pokušavaju da šire svoju zonu uticaja na ovaj region i da to treba da bude svima jasno.

Kritikovala je i Hrvatsku što je radove za Pelješki most dala kineskoj kompaniji, a za to dobila pare EU.

„Mislim da je neophodno da se preispitaju načini dodele tendera“; kazala je ona.

„Region jugoistočne Evrope je za nas koji smo u Beču od istorijskog i ljudskog značaja. Zbog toga će za vreme našeg predsedavanja EU biti prioritet. Preuzećemo prioritet aktuelnog predsedavanja Bugarske. Znam da je Samit u Sofiji mnoge razočarao jer se odlaže evropska perspektiva, ali je neophodno da zadržimo dinamiku. Potrebno je angažovanje i zato ćemo se mi toj temi posvetiti“, najavila je ona.

Šef luksemburške diplomatije Žan Aselborn rekao je da stabilizaciju regiona ne mogu obezbediti Rusija, Kina, arapske zemlje ili Turska, već samo EU.

Istovremeno je ukazao da se mora insistirati na poštovanju kopenhaških kriterijuma.

Izrazio je zadovoljstvo zbog pozitvnog trenda u rešavanju spora oko imea Makedonije i naglasio da se, kada se nađe solucija, mora odmah delovati i započeti pristupne pregovore, jer je Skoplje od 2005. kandidat za članstvo u Uniji.

Organizator skupa, šef advokatske kancelarije „Lanski, Gancger i partneri“ Gabrijel Lanski naglasio je da se na Zapadnom Balkanu EU takmiči sa Kinom, Rusijom, SAD i arapskim zemljama, kao i Turskom.

„16+1 je format koji pokazuje koliko je snažno interesovanje Kine za region i kako treba, ako se neko interesuje, konkretno da se angažuje, a ne samo da drži politička predavanja. Kina daje pare, a EU je u zapećku“, kritikovao je on.

Lanski je podvukao da treba razumeti da zemlje Zapadnog Balkana imaju alternativu.

EU, prema njegovim rečima, treba da iskoristi istorijske mogućnosti koje su se otvorile – spremnost Beograda da reši problem Kosova, kao i pozitivan trend u rešavanju spora oko imena Makedonije.

„To bi moglo dodatno da otvori vrata za evropski put tih zemalja, a EU treba da bude ofanzivnija“, poručio je on.

Povezani članci

Aleksandra Joksimović: Nema nastavka dijaloga bez ZSO

EWB

Makron: Za proširenje tek posle reforme EU

EWB

Otvaranjem poglavlja šaljemo poruku da smo stabilna zemlja

EWB