fbpx
European Western Balkans
Politika

Knajsl za DW: Cilj austrijskog predsedavanja EU približavanje jugoistočne Evrope

Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD –  U intervjuu za Dojče vele (DW), austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl izjavila je da je region Zapadnog Balkana važan za Austriju.

Kad su pitanju ciljevi Austrije kao predsedajuće Savetom EU od 1. jula ove godine, Knajsl tvrdi da je tu pre svega “približavanje zemalja Jugoistočne Evrope”.

“Taj region nam je važan, i bio je vrlo zapostavljen u poslednjih 20 godina. Lično izbegavam pojam „Zapadni Balkan“, jer je to čudan, veštački pojam i za mene su gradovi kao Sarajevo i Beograd u svakom slučaju evropski gradovi.”

Komenarišući razočarenje Samitom u Sofiji i narednim koracima Austrije, Knajsl je izjavila da ona “može da zadrži postojeću dinamiku”.

“Same države moraju da sprovedu u delo čitav niz reformi. U Bosni i Hercegovini se radi pre svega o reformi izbornog prava – u očekivanju izbora 7. oktobra – i tu ne možemo nešto da ponudimo, već samo da podsetimo države da moraju da nastave sa svojim reformama. U razgovorima s kolegama u prestonicama koje su geografski i istorijski možda malo udaljenije ćemo naglašavati koliko je taj region važan.”

Knajsl tvrdi da je Austrija za to da “oni koji donose odluke sprovedu reforme u delo kako bi došlo do priključivanja Evropskoj uniji.”

“Radi se o krajnje različitim zemljama za vrlo različitim demografskim i administrativnim pretpostavkama. Ne možete sve te države ubaciti u isti koš, već će svaka od njih nastaviti sa reformskim procesima u okviru jedne pozitivne utakmice”, rekla je ona.

Austrija će preuzeti predsedavanje Savetom EU od Bugarske 1. jula.

 

 

Povezani članci

Počinje sprovođenje projekta jačanja kapaciteta Ministarstva evropskih poslova Crne Gore

EWB

Junker: Očekujem Srbiju u EU pre 2025.

EWB

Joksimović: Jasan napredak Srbije ka EU

EWB