fbpx
European Western Balkans
Politika

Ko će u Srbiji glasati na izborima za Evropski parlament?

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

Na izborima za Evropski parlament koji traju od 6. do 9. juna moći će da glasaju i građani koji pored državljanstva Srbije imaju i državljanstvo neke od zemlje Evropske unije. Među njima je najviše građana Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Bugarske.

Podsetimo, Građane Srbije koji imaju dvojno državljanstvo na glasanje je pozvao i šef Delegacije EU Emanuele Žiofre. Ambasador Žiofre je izbore za EP  nazvao “jednom od najvećih demokratskih vežbi na svetu”.

U Ambasadi Hrvatske u Beogradu našem portalu je rečeno da je “prema popisu hrvatskih državljana s pravom glasa u Republici Srbiji registrovano 38.361birača”.

Na zvaničnom sajtu  Ambasade navodi se da će se glasati u nedelju 9. juna u konzularnom odeljenju u Beogradu i Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici, a birači su do 29. maja mogli da podnesu zahtev za glasanje.

S druge strane, izborni sistem Rumunije ne predviđa nikakvu proceduru prethodne registracije birača. U Ambasadi ove države u Beogradu za European Western Balkans objašnjavaju: “Bilo koji građanin Rumunije koji ima najmanje 18 godina, i na dan glasanja za izbore za Evropski parlament – 9. juna, bude prisutan na teritoriji Srbije, moći će da glasa u našoj Ambasadi ili u jednom od naših generalnih konzulata u Vršcu i Zaječaru”.

Kako dodaju u Ambasadi Rumunije, na glasanje, koje će u nedelju trajati od sedam ujutru do 22 sata uveče, potrebno je poneti važeći pasoš ili ličnu kartu Rumunije.

Iz Ambasade Mađarske nismo dobili odgovor na pitanje koliko građana Srbije sa državljanstvom i te zemlje može da glasa za izbore za Evropski parlament. Ovoj kategoriji birača je prvi put omogućeno da učestvuju u glasanju pre pet godina. Za izbore za EP organizovane u maju 2019. bilo je registrovano gotovo 70.000 građana Srbije koji imaju i državljanstvo Mađarske. Oni su tada, uglavnom, glasali putem pošte.

Na izbornoj listi stranke mađarske stranke Fides za Evropski parlament ovog puta se nalazi potpredsednica Saveza vojvođanskih Mađara Anamarija Viček. U prethodnih deset godina Andor Deli je bio poslanik EU, a takođe ga je kandidovao SVM.

Očekuje se da će u Srbiji ponovo glasati i građani koji imaju i državljanstvo Bugarske. Na prethodnim izborima za EP oni su mogli da biračko pravo iskoriste u Konzulatu u Nišu.

Povezani članci

Predsednik Partije evropskih socijalista podržao DS i osudio pokušaj njenog preuzimanja

EWB

Mandić: Nema oblasti u kojoj smo više nazadovali nego u pravosuđu

EWB SCREENING

Izveštaj Evropskog parlamenta oštar, ali ni ocene Evropske komisije nisu bile ništa bolje po vlast

EWB