fbpx
European Western Balkans
Politika

Ko su evropski poslanici koji su “kroz iglene uši prošli u EP”?

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Tanja Valić / bg

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da se čudi „tolikom oprezu” i da je iznenađuje komentar na inicijativu o smanjenju izbornog cenzusa sa pet na tri odsto izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika, koji je rekao da se izborna pravila ne menjaju u godini izbora.

Ministarka je izjavila da se od medijatora iz EP očekuje više privrženosti pluralizmu demokratske političke utakmice, koja se, prema njenom mišljenju, ovim predlogom svakako osnažuje.

Isto je, kaže, i sa izjavom predsedavajuće Delegacije EP za Srbiju Tanje Fajon koja je, pored ostalog, rekla da su radikalne promene izbornih pravila tako blizu izbora veoma opasna taktika.

„Pa bar bi poslanici Evropskog parlamenta, čije su partije kroz iglene uši prešle prag za ulazak u evroparlament, trebalo da se i sami ohrabre i inspirišu takvim inicijativama“, navodi Joksimović, prenosi Tanjug.

Partije i koalicije Vladimira Bilčika i Tanje Fajon, međutim, ostvarile su dvocifren rezultat na izborima za Evropski parlament u maju.

Socijaldemokrate, slovenačka partija koja je kandidovala Fajon na izborima, osvojila je 19% glasova na majskim izborima, i tako završila na drugom mestu, iza koalicije Slovenačke demokratske stranke i Slovenačke narodne stranke, koja je osvojila 26%. Socijaldemokrate su time udvostručile svoj rezultat iz 2014. godine.

Sama Tanja Fajon osvojila je preko 50.000 preferencijalnih glasova, koji se odnose na ličnost, a ne na stranačku listu, više od bilo kog drugog evropskog poslanika.

S druge strane, partija SPOLU (“Zajedno”) kojoj pripada Vladimir Bilčik, na evropskim izborima nastupila je u koaliciji sa Progresivnom Slovačkom, bivšom strankom predsednice Zuzane Čaputove. Ova koalicija pobedila je na izborima u Slovačkoj, sa 20% osvojenih glasova. Drugi je bio SMER, kome je poverenje pružilo 15% građana Slovačke.

Fajon i Bilčik izjavili su danas da inicijativa o spuštanju izbornog praga nije bila raspravljana na međustranačkom dijalogu.

Povezani članci

Žiofre: Važan trenutak da se razmatraju reforme koje Srbiji predstoje

EWB

Vučić: Obavestio sam Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju proširenja EU

EWB

Mekalister: Odlučujuća stvar je suština

EWB