fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Koalicija 27: Nema napretka u poglavlju 27, životna sredina nije prioritet Vlade

Koalicija 27

BEOGRAD – Srbija nije ostvarila napredak u pripremama za otvaranje Poglavlja 27, a životna sredina nije prioritet Vlade Srbije što pokazuje princip finansiranja ove oblasti, ključni je zaključak najnovijeg “Izveštaja o (ne)napretku” Koalicije 27 koji je danas predstavljen na konferenciji u Botaničkoj bašti

U petom godišnjem izveštaju organizacija civilnog društva, čijem su predstavljanju prisustvovali predstavnici nevladinih organizacija i Ministarstva zaštite životne sredine, podvlači se da svi aspekti životne sredine u Srbiji zahtevaju daleko više ulaganja nego što je, kako se navodi, predviđeno aktuelnim budžetom iz kojeg se izdvaja 0,5 odsto.

Predstavnica regionalne kancelarije Svetske organizacije za prirodu (WWF) Duška Dimović ocenila je da je kada je reč o životnoj sredini i klimatskim promenama najveći problem što Zeleni fond nije operativan i što nema dovoljno sredstava za ulaganje u zaštitu životne sredine.

Dimović je kao napredak označila osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine, ali je istakla da vlada nije prepoznala klimatske promene i zaštitu životne sredine kao prioritet.

“Ako ima političke volje, onda se to prati finansijama. S obzirom na to da je 0,5 odsto BDP-a izdvojeno za životnu sredinu, to pokazuje da nije prioritet”, rekla je Dimović.

Ona je kao jednu od ključnih prepreka za napredak u pripremama za pregovore o članstvu u EU koji se odnosi na Poglavlje 27, navela neodgovarajuću saradnju između sektora.

“Kada svi budemo shvatili da životna sredina nije stvar samo resornog ministastva već i infrastrukture, šumarstva, vodoprivrede, energetike, poljoprivrede… Moramo sarađivati između sektora, ali i na nacionalnom i lokalnom nivou. Neophodna je i saradnja privatnog sektora, organizacija civilnog društva i vlade”, naglasila je Dimović.

S druge strane, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kaže da je u oblasti životne sredine ostvaren evidentan napredak u poslednjih godinu dana u tehničkom i organizacionom smišlu, ali ističe da je resorno ministarstvo treba da se izbori sa nerazumevanjem u vezi sa načinom finansiranja svih segmenata životne sredine.

“To nije alarmantno, ali prošle godine smo pokrenuli to pitanje. Uspostavljen je tzv. “zeleni fond”, on je počeo da radi, ali nisam zadovoljan nivoom sredstava koja su odvojena”, rekao je Trivan.

On je dodao da će sa Ministarstvom finansija biti razgovarano o izradi novog budžeta i da sav novac prikupljen od naplate “zelenih taksi” uđe u “zeleni fond”.

“Tako bismo mogli da za početak isfinansiramo mnoge administrativnih poslova u vezi sa Poglavljem 27. Naravno da nam treba mnogo više novca nego što izdvajamo za ove namene, ali važno je da smo uspostavili budžetski fond i da on počinje da funkcioniše”, naveo je ministar na konferenciji u Botaničkoj bašti.

Kako je rekao, Srbija spada u zemlje koje najmanje odvajaju za životnu sredinu.

“Jako je važno da i to što izdvajamo prvo dođe na pravo mesto, što u budžet Ministartsva što u lokalne samouprave, i da se namenski troši. Upozorio sam lokalne samouprave da ćemo ove godine kontrolisati trošenje budžetskih sredstava i da ćemo reagovati”, naglasio je Trivan.

Izveštaj Koalicije 27 koji je danas predstavljen obuhvata oblasti zagađenja vazduha, upravljanje otpadom, zagađenje voda, zaštitu priorode, uravljanje hemikalijama, industrijska zagađenja, buku i klimatske promene.

Povezani članci

Joksimović: Mekalister dolazi da čuje i našu stranu

EWB

Fon Kramon: Vučićev režim dovodi u opasnost demokratiju

EWB

Otvorena poglavlja 7 (Intelektualna svojina) i 29 (Carinska unija)

EWB