fbpx
European Western Balkans
Društvo

Koalicija prEUgovor: Najveća Vlada, najmanja očekivanja

Foto: Instagram / milosvucevic

BEOGRAD – “Punopravno članstvo u Evropskoj uniji se ponavlja kao strateški cilj Srbije, ali uz mnogo ograda i kritika na račun EU. Ekspoze se uopšte ne bavi hroničnim problemima u Klasteru 1 niti nudi rešenja ili izmene u pravcu delovanja”, navodi se u reakciji Koalicije prEUgovor na sadržaj ekspozea premijera Miloša Vučević od 1. maja.

Iz Koalicije navode da se u ekspozeu iznose se statistički podaci umesto opisa suštinskih problema, dok se selektivno predstavljaju ocene međunarodnih tela u želji da se stanje predstavi boljim nego što jeste.

“Vučević je svoj kabinet nazvao „Vladom kontinuiteta”. Redovni monitoring koalicije prEUgovor u poslednjih jedanaest godina, međutim, ukazuje da je neophodan potpuni zaokret u pogledu sprovođenja reformi u ključnim oblastima Klastera 1 (Osnove) pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU) – pravosuđe, sloboda medija, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Već redosled oblasti u ekspozeu govori o prioritetima nove Vlade, te se borba protiv kriminala i korupcije našla na samom kraju”, navodi se u reakciji Koalicije prEUgovor.

Dodaje se da je Srbija dobila veću vladu nego ikad, sa trideset ministarstava od kojih pet bez portfelj.

“Mesto u Vladi našlo se i za doskorašnjeg direktora Bezbednosno-informativne agencije koji je i dalje pod sankcijama američkog Ministra finansija. Naime, on će biti potpredsednik Vlade bez ministarskog mesta i bez jasnog formalnog zaduženja. S obzirom na to da nema obrazloženja zašto je sastav Vlade ponovo uvećan, partijska kadrovska kombinatorika deluje kao osnovni razlog ovih izmena”, reaguje

Iz koalicije su dodali da se majske tragedije iz 2023. godine pominju se u kontekstu godišnjice, ali traganje za sistemskim odgovorima na probleme koje su ogolile nije našlo mesta u ekspozeu.

“O ljudskim pravima i demokratiji govori se šturo i uopšteno i sa puno crvenih linija dokle uživanje tih prava sme da ide. Položaj žena u društvu uvijen je u narativ tradicionalizma, zaštite porodice i jačanja nataliteta. O pravosuđu se govori jednako šturo i uopšteno, uz udžbeničku konstataciju: „Sudstvo je nezavisno, a tužilaštvo je samostalno u svom radu”, kao da su ustavne i zakonodavne promene magično otklonile sve probleme u ovoj oblasti. U praksi je još uvek daleko od toga”, zaključuje prEUgovor.

Iz prEUgovora Vladi su preporučili da otvorili put za suštinske reforme tako što će dopirneti stvaranju podsticajnog okruženja za kritičko razmišljanje i konstruktivan dijalog sa neistomišljenicima, uz toleraciju kritike i preuzimanje odgovornosti kako za dobre, tako i za loše rezultate. Naveli su da je neophodno prestati sa zloupotrebom institucija za napade i zastrašivanje organizacija civilnog društva, aktivista i medija, kao i jasno osuditi i sankcionisati takve napade.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, prEUgovo proreporučuje predsedniku Vlade da: odbije da potpiše retroaktivna i na drugi način nezakonita rešenja o postavljenju vršilaca dužnosti u državnoj upravi; uvrsti na dnevni red sednica Vlade razmatranje izveštaja njenog Saveta za borbu protiv korupcije; zatraži od nadležnih ministarstava da započnu/dovrše rad na izmenama zakona koji su bitni za ostvarenje svih preporuka GRECO; Da se postara da „program”„ Skok u budućnost”, koji je pomenuo 15 puta u ekspozeu zaista bude napisan, razmatran i usvojen, kao što nalaže Zakon o planskom sistemu, jer trenutno takav dokument ne postoji).

PrEUgovor ističe da su potrebni dodatni napori da se unaprede efikasnost i održivost usvojenih strateških dokumenata, da se obezbedi donošenje akcionih planova u zakonskom roku i odgovarajuća finansijska sredstva za njihovo sprovođenje u delo.

U oblasti sprečavanja nasilja prema ženama nužno je sprovesti izmene Krivičnog zakonika i njegovo usaglašavanje sa odredbama Istanbulske konvencije, kao i uspostavljanje dovoljnog broja lako dostupnih i geografski dobro raspoređenih opštih i specijalizovanih usluga podrške za žrtve svih oblika rodno zasnovanog nasilja, koje bi omogućile njihov oporavak, osnaživanje i osamostaljivanje.

Više o preporukama Koalicije PrEUgovor na ovom linku. 

Povezani članci

Majstorović: Proces integracija bi mogao da se odvija brže kada bi bilo volje

EWB

Štiplija: Po prvi put od 2012. grupa političara iz EU formalno i jasno kritikuje vlast

EWB

Istraživanje: Medijska “siva zona” uticajna u kriznim vremenima, važan izvor proruskih narativa oko Ukrajine

EWB