fbpx
European Western Balkans
Društvo

Koalicija prEUgovor: Potrebna suštinska rasprava za pitanja od javnog interesa

Predstavljanje prEUgovor Alarm izveštaja o stanju vladavine prava u Srbiji, Foto: Media Centar

BEOGRAD – Koalicija prEUgovor poziva da za novog šefa Pregovaračkog tima imenuje eksperta sa iskustvom, kao i da ne relativizuje rangiranje Srbije u relevantnim međunarodnim indeksima, već da se posveti rešavanju uočenih problema.

U novogodišnjoj Reformskoj agendi za 2021. koalicija prEUgovor pruža kratki pregled i preporuke o ključnim problemima na čijem rešavanju treba raditi u 2021. godini u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji.
Iz koalicije navode da su zabrinuti nedostatkom dijaloga u medijima i ključnim demokratskim institucijama kao što je Narodna skupština.

“U okolnostima kada se dijalog između svih relevantnih političkih aktera ne može obezbediti korišćenjem parlamentarnih mehanizama postoji sve veća potreba za suštinskom raspravom o pitanjima od javnog interesa, kako u medijima, tako i korišćenjem drugih mehanizama društvenog dijaloga, kao što je organizovanje javnih slušanja u Skupštini, održavanje javnih konsultacija u vezi sa kreiranjem politika ili učestvovanje u međustranačkom dijalogu, uz posredovanje EU”, navodi se u Reformskoj agendi koalicije prEUgovor.

Oni su tako izrazili zabrinutost i za slabljenje nezavisnih državnih institucija, kontinuiranim napadima na organizacije civilnog društva, istraživačke novinare, sindikate, opoziciju, uključujući i predstavnike EU koji izražavaju kritiku prema Vladi Srbije ili zvaničnim politikama.

Kada su u pitanju preporuke za EU, iz koalicije su naveli da bi EU trebalo što pre sa Vladom Srbije da utvrdi kako će se nova metodologija, kao i da efikasnije odgovori na izazove zarobljavanja država na Zapadnom Balkanu tako što će naručiti izradu nezavisne analize zarobljene države.

Govoreći o vladavini prava, iz prEUgovora su naglasili da ključni izazovi tokom dosadašnjeg sprovođenja reformi u oblasti vladavine prava nisu u potpunosti rešeni u revidiranim akcionim planovima.

“Ubrzavanje aktivnosti nakon zastoja u 2020. ne bi smelo da ide na uštrb procesa konsultacija, koji prethode usvajanju normativnih i strateških akata. Potrebno je uspostaviti bolju koordinaciju aktivnosti koje se preklapaju u akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, a posebno kada je reč o izmeni krivičnog zakonika”, zaključili su iz koalicije prEUgovor.

Povezani članci

Ambasade 25 zemalja i Delegacija EU povodom Beograd Prajda objavile izjavu podrške

EWB

Medijametar: Listovi pozitivniji prema Rusiji nego prema EU

EWB

Transparentnost Srbija: Stagnacija i nazadovanje u borbi protiv korupcije

EWB