fbpx
European Western Balkans
Politika

Koalicija sa FDP i Zelenim nije loša vest za proširenje

Angela Merkel; Foto: Tanjug / AP Photo / Michael Sohn

BERLIN – Direktor balkanskog projekta u Međunarodnom centru za evropske studije (CIFE) i član savetodavne grupe “Balkan u Evropi” Tobias Flesenkemper smatra da moguća koalicija Demohrišćanske partije nemačke kancelarke Angele Merkel sa FDP (liberali) i strankom Zelenih nije loša vest za proces proširenja EU.

On, međutim, naglašava, da pitanja o Evropi nisu imala gotovo nikakvu ulogu u kampanji za nemačke izbore, a kamoli pitanja o Balkanu.

“Izbori su odlučeni na dve stvari: Prvo, percepcija javnosti kada je reč o izazovu migracija i izbeglica i pozicija Merkelove 2015. godine, i drugo, budućnost nemačke države blagostanja i “društvene pravde”, rekao je Flesenkemper za portal European Western Balkans (EWB).

Prema njegovim rečima, ni mandat predsednika SAD Donalda Trampa, ni Bregzit ni izbor francuskog predsednika Emanuela Makrona ne mogu značajno uticati na teme.

Prema njemu, važna je i činjenica da prethodni parlament nije bio mesto nesuglasica bez obzira na dramatične promene u i oko Nemačke, pa je stoga neparlamentarna opozicija AfD i liberali pobedili.

On smatra da koalicija Merkelove sa liberalima i Zelenim ne predstavlja loše vesti za proširenje EU.

On navodi da su obe te manje partije uglavnom proevropski orijentisane.

“Zelene je uvek interesovao Balkan i želeli su da pruže podršku. Možda čak dobiju i ministarstvo spoljnih poslova sa Džemom Uzdemirom. Međutim, pregovori za novu vladu mogu da potraju, a u međuvremenu, izbori u Austriji možda promene čitavu dinamiku”, navodi Flesenkemper za EWB.

Povezani članci

V Dem Institut: Srbija među 6 zemalja u svetu sa najvećim nivoom autokratizacije

EWB

Skupština usvojila predlog za promenu Ustava u oblasti pravosuđa

EWB

Joksimović opoziciji: Oni koji su kompromitovali evropsku ideju nisu kredibilni kritičari

EWB