fbpx
European Western Balkans
Vesti

Koalicija za REKOM: Obaveza država je da obeleže Dan sećanja na genocid u Srebrenici

Koalicija za REKOM je, povodom 11. jula, Dana sećanja na genocid u Srebrenici, pozvala državne institucije Srbije na prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o počinjenom genocidu i navela da je institucionalno obeležavanje tog dana “najbolji način da se oda poštovanje žrtvama i pošalje poruka budućim generacijama”.

Koalicija u saopštenju podseća da su činjenice o Srebrenici objavljene u brojnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i u presudama Suda Bosne i Hercegovine, kao i da je Evropski parlament doneo rezoluciju kojom je apelovao da se 11. jul proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

“U Srebrenici je između 11. i 19. jula 1995. godine počinjen najteži ratni zločin u Europi posle Drugog svetskog rata. Pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su za nekoliko dana gotovo 8000 Bošnjaka i proterali s tog područja 40 000 žena, staraca i dece. Genocid je jedino pravo ime za taj zločin, proizlazi iz presuda MKSJ-a”, navodi se u saopštenju.

Posle pada Srebrenice nestalo je više od 7.900 osoba. Do danas je identifikovano 6.938 osoba ubijenih u Srebrenici. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na 430 različitih lokacija, od kojih je 95 grobnica.

Koalicija za REKOM je mreža organizacija civilnog društva iz postjugoslavenskih zemalja koje se zalažu za osnivanje REKOM-a – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine.

Povezani članci

Fogel: Samit u Sofiji predstavlja razočarenje, 2025. je iluzorna

EWB

Mekalister: Nadam se da će istraga o rušenju u Savamali uskoro dati rezultat

EWB

Civilno društvo na Samitu u Londonu

EWB