fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Kocijančič: Beograd i Priština hitno da nastave dijalog

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

PRIŠTINA – Portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič rekla je da Beograd i Priština moraju hitno da se vrate za pregovarački sto, a da zemlje članice EU, kao i SAD, još jednom pozivaju Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije.

Završetak procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine je hitan zato što “aktuelna situacija ne samo što izaziva nesigurnost, već znači i propuštanje prilike”, navela je Kocijančič za Kohu.

Ona je podsetila da su takse razlog blokade dijaloga i istakla da “ne postoji alternativa brzom nastavku dijaloga između strana”.

Upitana o stavu Federike Mogerini za samit u Parizu, Kocijančič je rekla da nedavni sastanak u Berlinu, kao i najavljeni u Parizu mogu da predstavljaju dobru priliku za region.

Ona je dodala da Federika Mogerini pozdravlja svaki napor da se pomogne dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

Kocijančič kaže da Srbija takođe treba da, kako navodi ”uradi svoj deo”, da bi bio otvoren put za dijalog.

Ona je navela i da bi postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa bio najbolji način da korist od ovog pomirenja ima ceo region.

Povezani članci

Seljimi: Kosovo i Srbija da se uključe u intenzivan proces koji uključuje EU, uz podršku SAD i Rusije

EWB

Lajčak: Sveobuhvatna normalizacija odnosa Kosova i Srbije apsolutno moguća

EWB

Dragojlović: Krajnje vreme za finalizaciju primene Briselskog sporazuma

EWB