Kocijančič: Članice same odlučuju o priznanju Kosova

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič nije danas želela da komentariše izjavu austrijskog kancelara Hajnca-Kristijana Štrahea o statusu Kosova ističući da se pitanje priznanja tiče samo zemlja članica.

Odgovarajući na pitanje austrijskih medija o stavu Evropske komisije prema izjavi vicekancelara Štrahea koji je, prema navođenju austrijskih dopisnika u Briselu, pred odlazak u Srbiju poručio da je “Kosovo bez svake sumnje deo Srbije” što, kako kažu, “nije u skladu sa zvaničnim stavom Austrije”, niti sa “planovima Evropske komisije” kada je Zapadni Balkna u pitanju, Kocijančić je odbila da “komentraiše komentare drugih zvaničnika”.

“Pitanje priznanja tiče se isklljučivo zemlja članica”, poručila je Kocijančič.

Ona je rekla da EU u ovom trenutku nema utvrđen datum za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali da su kontakti u toku.

“Kontakti su u toku. Za sada nemamo ništa da najavimo, ali kao što znate obe strane su potvrdile angažman u dijalogu”, izjavila je Kocijančič.

Austrijski vicekancelar Štrahe je uoči posete Beogradu poručio da je “priznanje Kosova jedino stvar Srbije” i da je pritisak na Srbiju da prizna Kosovo “pogrešan put”.

Štrahe je podsetio da je njegova Slobodarska partija oštro kritikovala austrijsko priznanje Kosova, ali da je to sad činjenica koja se više ne može menjati.

Ministarka inostranih poslova Austrije Karin Knajsel je, u reakciji na navode vikcekancelara Štrehea, poručila da je priznanje nezavisnosti Kosova od strane zvaničnog Beča nepovratno.

EU zvanično ima statusno neutralan pristup kada je Kosovo u pitanju, jer pet od 28 zemalja članica nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.