fbpx
European Western Balkans
Politika

Kocijančič: EU će raditi sa Srbijom na bržem pristupnom procesu

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Brzina i datum ulaska Srbije u EU zavise prvenstveno od napretka Srbije u primeni reformi i normalizacije odnosa sa Kosovom, izjavila je za Tanjug portparolka EK Maja Kocijančič, istakavši da će EU raditi sa Srbijom na jačem i bržem pristupnom procesu.

”EU je snažno posvećena strateškom cilju Srbije-njenom članstvu u EU. Pozitivno smo razumeli nastojanja Srbije i radićemo zajedno kako bi ojačali i ubrzali pristupni proces”, poručila je Kocijančič odgovarajući na pitanje o mogućem ubrzanju pristupanja Srbije EU.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je od šefice EU diplomatije Federike Mogerini zatražio ubrzan pristup i oročavanje ulaska Srbije u EU.

Na pitanje o uslovima za ubrzanje pristupanja Srbije i mogućem okvirnom roku za ulazak naše zemlje u članstvo EU u Evropskoj komisiji napominju da je Srbija do sad napravila dobar napredak na putu ka EU otvarajući 10 pregovaračkih poglavlja uključujući ”dva fundamentalna” – o vladavini prava i poglavlje 35 koje prati normalizaciju odnosa sa Prištinom.

”Ulazak u EU je proces zasnovan na učinku. Brzina i na kraju sam datum pristupanja definisan je napretkom Srbije u procesu primene reformi kao i normalizacijom odnosa sa Kosovom”, poručila je Kocijančič u pisanoj izjavi.

Kocijančič dodaje da je EU u više navrata potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, što je, prema njenim rečima, u interesu i same EU.

”Kvalitet je ono što se računa, ali nema ograničenja brzine kada je reč o ambicijama zemlje. Evropska komisija koristi sva raspoloživa sredstva kako bi podržala napore Srbije da brzo napreduje u pristupnom procesu, uključujući i programe pretpristupne pomoći”, stoji u saopštenju portparolke Evropske komisije.

Zaključila je da su se reformski napori Srbije već isplatili, što se može videti po povećanju stranih investicija koje vode privrednom rastu i otvaranju novih radnih mesta.

Povezani članci

Majstorović: Srbija nije shvatila suštinu evrointegracija

EWB SCREENING

Manjinska politika u Srbiji: Veliki značaj, mali pomak

EWB

Predsednik Evropske narodne partije Tusk podržao Vučića pred parlamentarne izbore

EWB