fbpx
European Western Balkans
Politika

Kocijančič: EU i Srbija za nove načine rešavanja pitanja

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je danas da su se šefica EU diplomatije Federika Mogerini i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku 27. marta u Beogradu dogovorili da nađu nove načine za nastavak rada i mirno rešavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine.

Maja Kocijančič je tako odgovorila na pitanje Tanjuga da li će EU promenti svoj dosadašnji pristup dijalogu, s obzirom na to da Priština, uz hapšenje srpskih zvaničnika na KiM, ne poštuje postignute dogovore, pre svega formiranje ZSO.

”Prošlog utorka, visoka predstavnica Federika Mogerini sastala se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, kako bi konkretno i otvoreno razmotrili dešavanja i budućnost dijaloga Beograda i Prištine.

Visoka predstavnica je osudila ono što se 26. marta dogodilo na Kosovu i poručila da se to više ne sme ponoviti. Predsednik i visoka predstavnica su se složili oko toga da nađu nove načine da nastave rad i mirno rešavanje otvorenih pitanja između Beograda i Prištine”, kaže Kocijančič.

Ona je u izjavi za Tanjug naglasila da EU očekuje da ”mir, mudrost, suzdržanost i liderstvo prevagnu”.

Maja Kocijančić je i ovoga puta ponovila da EU očekuje da se svi dogovori iz dijaloga primene što je to brže moguće .

”Za Kosovo je sada vrhunski prioritet da radi u skladu sa završenim dogovorom o uspostavljanju Zajednice-Asocijacije srpskih opština”, naglasila je Kocijančič.

Portparolka EU nije direktno odgovorila na pitanje Tanjuga kako vidi podršku Moskve Beogradu, kada je dijalog sa Prištinom u pitanju.

”I na narednim sastancima EU će biti posrednik u dijalogu. Na stranama je da se dogovore oko sadžaja, brzine, sledećih koraka, formata i vremenskog okvira u dijalogu”, kaže Kocijančič.

Povezani članci

Politiko: Opet je u modi da se brine o Balkanu

Emina Muminović

Biber: Štraheova ostavka je dobar znak za Zapadni Balkan

EWB

Joksimović: Izveštaj Evropske komisije biće orijentir novoj Vladi Srbije

EWB