fbpx
European Western Balkans
Politika

Kocijančič: Imenovanje Lazarevića protivno principima EU

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

PRIŠTINA – Odluka o imenovanju Vladimira Lazarevića, generala osuđenog za ratne zločine, kao predavača na srpskoj vojnoj akademiji, protivno je principima EU, navodi se u odgovoru EU, koji je potparol Evropske komisije Maja Kocijančič, dostavila Gazzeta Express.

“EU očekuje od političkih lidera da poštuju žrtve prošlih sukoba i iskreno promovišu pomirenje na Zapadnom Balkanu”

Kocijančič je takođe podsetila da politički lideri moraju da preduzmu sve napore u prevazilaženju teškog nasleđa u prošlosti i konstruktivno podstiču međusobno poverenje, dijalog i toleranciju.

“Srbija, kao zemlja kandidat, ne može odstupiti od ovih načela, dok imenovanje osuđenog ratnog zločinca kao pradavača na Vojnoj akademiji Srbije ide tačno protiv ovih principa”, naglasila je Kocijančič.

Ova reakcija  dolazi nakon što je Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije, postavljen za predavanje na Vojnoj akademiji Srbije, uprkos tome što ga je Haški tribunal osudio na 14 godina zatvora zbog zločina počinjenih nad Albanci. Lazarević je u petak održao svoje prvo predavanje na Vojnoj akademiji u Beogradu gde je svoje iskustvo iz rata Kosovu i rat protiv NATO-a podelio sa drugima, podseća Gazzeta Express.

Povezani članci

Rot o dijalogu Beograda i Prištine: Ugledati se na lidere Severne Makedonije i Grčke

Tanjug

Kukan i Flekenštajn dolaze u Srbiju: Mogu li da reše krizu kao u Makedoniji?

Aleksandar Ivković

ESI: EU da dogovori strategiju o daljem napretku integracije Zapadnog Balkana

EWB