fbpx
European Western Balkans
Region

Kocijančič: Mogerini nije napustila sastanak SSP

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da šefica EU diplomatije Federika Mogerini nije napustila današnji sastanak Saveta o stabilizaciji i pridruživanje između EU i Kosova.

“Sastanak Saveta o stabilizaciji i pridruživanju je održan i visoka predstavnica je sve vreme bila tamo”, navodi Kocijančič u saopštenju prosleđenom Tanjugu.

Kocijančić je to izjavila nakon informacija do kojih su mediji došli iz nezvaničnih izvora u Briselu, a koje govore da je šefica EU diplomatije Federika Mogerini napustila sastanak sa Haradinajem zbog njegovog navodnog insistiranja na većem učešću SAD u dijalogu Beograda i Prištine.

“Kada je reč o SAD, blisko sarađujemo s njima na Zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa”, navodi Kocijančič u svom saopštenju.

EU je jutros iznenada otkazala konferenciju za medije na kojoj je trebalo da Federika Mogerini i Ramuš Haradinaj predstave zaključke Saveta o stablizaciji i pridruživanju između EU i Kosova.

Zvanično objašnjenje evropske strane bilo je da je konferencija otkazan zbog “agende” zvaničnika.

Kosovski mediji su, pozivajući se na svoje izvore u Briselu, javili o “lošoj amosferi” koja je vladala tokom ovog sastanka.

Navedno je da je kosovski premijer, između ostalog, insistirao na većem učešću SAD u procesu dijaloga između Beograda i Prištine kome posreduje EU.

“Ona [Mogherini] je ovo uzela lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila”, rekao je izvor RSE čije je ime poznato toj redakciji.

Novi izvori su kasnije naveli i da je šefica EU diplomatije bila dodatno isprovocirana stvom koji je Haradinaj izneo na sastanku Saveta o stabilizaciji i pridruživanju EU i Kosova, a koji kritikuje dosadašnji tok dijaloga između Beograd i Prištine i njegove rezultate.

U svojoj prvoj nezvaničnoij reakciji, diplomatski izvori iz Brisela su za Tanjug izjavili da je EU danas poručila kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju da je Kosovo mora ozbiljno da radi na svojoj evropskoj perspektivi i da iskoristi priliku koju ceo region ima u pogledu evropske perspktive.

Haradinaj je kasnije otkazao i ostale predviđene izjave za medije u Briselu. Inače ovo je bila prva zvaničan poseta Haradinaja Brislelu od kad je izabran na mesto premijera Kosova.

Povezani članci

Zapadni Balkan visoko na agendi bugarskog predsedavanja

EWB

Ðukanović pozdravio uslovno otvaranje pregovra za Makedoniju i Albaniju

EWB

Zemljotresi pogodili region, zemlje šalju pomoć u Albaniju

EWB