Kocijančić: Mogerini sa premijerima o koracima u 2018.

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić saopštila je da će šefica EU diplomatije Federika Mogerini sa premijerima šest zemlja Zapadnog Balkana danas razmotriti situaciju u regionu i korake koje treba preduzeti u 2018. godini.

”Sve to je u cilju daljeg i bržeg napretka zemlja regiona ka EU. Sledeća godina je vrlo važna za region. Znate da je EU pojačala svoj angažman sa Zapadnim Balkanom, sa svim partnerima u regionu. U tom smislu očekuje se isto jači angažman od strane partnera u oblasti reformi”, poručila je Kocijančić.

Ona je uoči bilateralnih susreta i večere kojoj će će na poziv šefice EU diplomatije Federike Mogerini prisustvovati šest premijera sa Zapadnog Balkana naglasila da je sledeća godina veoma važna u cilju daljeg i bržeg napratka regiona prema EU.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove izadatom povodom dananjeg susreta navodi se da je EU posvećena jačanju svog angažmana u regionu kako bi se osigurali dalji koraci zapadnobalkanske šestorke u cilju nepovratnog napretka ka EU.

Planirano je da večera šest premijera sa Zapadnog Balkana i šefice EU diplomatije počne oko 19:30 u zgradi Evropske spolljne službe u Briselu. Radnoj večeri prethodiće bilateralni susredti premijera sa visokom predstavnicom EU.

Premijerka Srbije Ana Brnabić predviđeno je da se sastane sa Federikom Mogerini oko 18:40. Nakon bilaterale, a pre početka radne večere premijerka Srbije da će u Briselu izjavu za medije.