fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Kocijančič: Mogerini spremna da organizuje novi sastanak u okviru dijaloga

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Sastanak u Berlinu je dobrodošao kao doprinos i pomoć, ali Evropska unija (EU) je ta koja će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, rekla je Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako je Kocijančič objasnila svaki ovakav sastanak je od pomoći i može biti doprinos, ali je istakla da je dijalog proces u kojem posreduje EU.

Portparolka EU najavila da će šefica evropske diplomatije Federika Mogerini nastaviti kontakte sa stranama i učestvovati na sastanku procesa Brdo-Brioni u Tirani osmog i devetog maja, piše RSE.

“Federika Mogerini je spremna da organizuje novi sastanak u okviru dijaloga, ali jasno je da Kosovo mora da suspenduje carine da bi brz nastavak dijaloga bio moguć”, izjavila je Kocijančič.

Podsetimo, samit lidera Zapadnog Balkana održan je u ponedeljak 29. aprila u Berlinu, na inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel. Sastanku je prisustvovala i Federika Mogerini koja je održala bilateralne sastanke sa liderima država regiona.

Povezani članci

Pompeo: Srbija i Kosovo da izbegavaju provokacije koje podrivaju proces normalizacije

EWB

Palmer: Dijalog nastaviti pre izbora u Srbiji

Tanjug

Lajčak i Vučić: Dogovoren nastavak dijaloga

EWB