fbpx
European Western Balkans
Politika

Kocijančič: Nema promene formata dijaloga bez saglasnosti obe strane

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Svaka promena formata u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i angažovanje SAD, mora da bude podržana i od Srbije, kažu danas u Briselu.

”EU je posrednik u dijalogu Beograda i Prištine. Na dvema stranama je da se dogovore o sadržaju, formatu, brzini i agendi”, izjavila je za Tanjug portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Kocijančič je ponovila da EU i SAD ”blisko sarađuju” kada je reč o Zapadnom Balkanu, što podrazumeva i proces dijaloga Beograda i Prištine.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da je Zapadni Balkna kao jedan od prioriteta EU ”deo redovne komunikacije između Brisela i Vašingtona”.

Na pitanje Tanjuga da li se u komunikaciji Brisela i Vašingtona pominjalo veće učešće Amerike, pa i angažman nekadašnje državne sekretarke Kondolize Rajs, kako u regionu, tako i u samom dijalogu Beograda i Prištine, izvori bliski kancelariji šefice EU diplomatije Federike Mogerini kažu da su o ”angažamanu Kondolize Rajs čuli samo iz srpskih medija”.

”Za nas je situacija jasna. Mi smo posrednici u dijalogu, a dijalog je između Beograda i Prištine, koji zajedno odlučuju kako će se dijalog voditi”, kažu diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

U EU naglašavaju da ono o čemu se razgovara jeste nova faza dijaloga Beograda i Prištine.

Portparolka Evropske komsije Maja Kocijančič kaže da se od predsednika i Srbije i Kosova očekuje da u narednim nedeljama i mesecima nastave sa konstruktivnim zalaganjem, kakvo je pokazano tokom pethodnih sastanaka u okviru dijaloga.

”Radimo na novoj fazi dijaloga. U kontaktu smo sa SAD i sa naše strane se ništa ne menja”, zaključuju diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

Povezani članci

Danijelson: 2018. krucijalna za evrointegracije Zapadnog Balkana

EWB

Ukida se funkcija šefa pregovaračkog tima, uvode se koordinatori klastera

Aleksandar Ivković

Fabrici: Srbija kao deo EU

EWB