fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Kocijančič: Očekujemo primenu sporazuma o pravosuđu

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL- Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da su svi koraci u cilju integracije sudskog osoblja kosovskih Srba u pravosudni sistem Kosova sprovedini i očekuje da će sutra stupiti na snagu sporazum o pravosuđu, dogovoren u dijalogu Beograda i Prištine.

“Obe strane su ispunila svoje obaveze”, poručila je Kocijančić u izjavi Tanjugu.

“Kao što je i dogovoreno između predsednika Srbije i Kosova 31. avgusta u okviru dijaloga kome posreduje EU, očekujemo da sporazum o pravosuđu sutra stupi na snagu”, rekla je Kocijančić Tanjugu.

Ona je time odgovorila na navode pojedinih medija da će zbog neizvršavanja zadataka koji proizilaze iz sporazuma o pravosuđu, dogovorenog između Beograda i Prištine, najverovatnije biti ponovo odložena njegova primena, zakazana za 17. oktobar.

“Svi koraci su ispunjeni kako bi se pravosudni personal kosovskih Srba integrisao u kosovsko pravosuđe i obe strane su ispunile svoje obaveze u tom pogledu”, kategorična je Kocijančić.

U Evropskoj komisiji za Tanjug navode da poslednje informacije sa kojima Brisel raspolaže govore u prilog činjenici da će sporazum o pravosuđu na Kosovu biti primenjen u dogovorenom roku.

“Ukoliko se nešto nepredviđeno sutra desi, ponovo ćemo se oglasiti”, navode u Komisiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači potvrdili su na sastanku 31. avgusta u Briselu da će dogovor o pravosuđu u potpunosti biti primenjen 17. oktobra 2017. godine.

Toga dana sudije, tužioci i sudsko osoblje iz redova kosovskih Srba trebalo bi da u potpunosti budu integrisani u kosovski pravosudni sistem.

“Njihova integracija omogućiće vršenje pravde na celoj teritoriji Kosova, posebno u Mitrovici”, navela je šefica diplomatije EU Federike Mogerini posle avgustovskog neformalnog sastanka sa predsednicima Srbije i Kosova.

Povezani članci

Junker: Bez rešenja spora Beograda i Prištine nema ulaska u EU

Tanjug

Vejvoda: Grenelova akcija razbudila EU, aktivirala se u vezi s Kosovom

EWB

Mekalister: EU namerava da ostane posrednik u dijalogu Beograda i Prištine

EWB