fbpx
European Western Balkans
Društvo

Kocijančič: Pozdravljamo aktivnu istragu povodom napada na novinara Jovanovića

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Portparolka EU Maja Kocijančič pozdravila je istražne radnje koje se u Srbiji vode povodom slučaja paljenja kuće novinara Milana Jovanovića iz Grocke.

Ona je u izjavi za Tanjug navela da su zaštita i poštovanje novinara od ključnog značaja. ”EU nedvosmisleno osuđuje svako nasilje nad novinarima i u potpunosti podržava slobodu medija. U tom pogledu mi pozdravljamo aktivnu istragu povodom paljenja kuće gospodina Milana Jovanovića iz Grocke”, poručila je Kocijančić.

EU je hapšenje predsednika opštine Grocka Dragoljuba Simonovića zbog sumnje da stoji iza paljenja kuće novinara Milana Jovanovića okarakterisla kao pozitivan korak srpskih vlasti.

Kocijančič je dodala da će Brisel nastaviti da prati ovaj proces, ali i druge slučajeve napada na novinare koji, prema njenim rečima, moraju biti istraženi, a presude donete.

”Od presudnog je značaja stvaranje sredine koja će novinarima omogućiti da rade svoj posao. Zaštita i poštovanje novinara su od suštinskog značaja. Svakog dana”, zaključila je Kocijančić.

Prethodno su hapšenje Dragoljuba Simonovića, člana SNS, pozdravili i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i šef kabineta Visoke predstavnice EU Federike Mogerini, Stefano Grasi.

Povezani članci

Joksimović i Benedikt otvaraju Sajam EU projekata

EWB

Novi Zakon o zaštiti potrošača čeka usklađivanje sa propisima EU

Aleksandar Ivković

Tanji Miščević francuski orden za zasluge

Marina Zec