fbpx
European Western Balkans
Politika

Kocijančič: Proširenje je proces, a cilj dobrobit cele Evrope

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Portparolka EU Maja Kocijančič izjavila je da je procena Evropske komisije da je ogroman posao urađen 2018. godine u pravcu pozitivnih promena na Zapadnom Balkanu, a povodom kritika nekih članica ocene Komisije da je Albanija ispunila uslove za otvaranje pristupnih pregovora poručila da je proširenje proces sa mnogo koraka i da donosi dobrobit Evropi.

“Proširenje je proces koji zahteva ispunjavanje preciznih političkih i ekonomskih kriterijuma uz usklađivanje sa zakonodavstvom EU. Mnogo koraka ima na tom putu. Niko ne može da kaže da su svi kriterijumi ispunjeni, ali oni potrebni za sledeće korake jesu ispunjeni, a tu nije kraj posla”, poručila je Kocijančič.

Ona je podsetila i na činjenicu da je politika proširenja EU ”geostrateška investicija u mir, stabilnost, bezbednost i ekonomski razvoj cele Evrope”.

Nakon objavljivanja ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku zemlja u procesu proširenja, iz nekoliko zemlja članica stigle su ocene koje su oprečne nalazima Komisije prvenstveno kada je reč o stanju u oblasti vladavine prava u Albaniji.

Holandski parlament se posle zahteva za suspenziju vizne liberalizacije za građane Albanije usprotivio i otvaranju pristupnih pregovora s Tiranom, i to ponovo zbog problema sa organizovanim kriminalom koji u EU dolazi iz ove zemlje. Istovremeno su i nemački Bundestag, kao i sam predsednik Francuske Emanule Makron, izneli ocenu da su rezultati Albanije u oblasti vladavine prava neubedljivi.

U Evropskoj komisiji tim povodom kažu da su preporuke za otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom zasnovane na objektivnim informacijama o ”odlučnosti i opljivim rezultaima” Tirane i Skoplja.

”Borba protiv organizovanog kriminal i korupcije jedan je od prioriteta. To je obaveza koju ce ceo region preuzeo i tu se rad nastavlja”, zaključila je Kocijančič.

Povezani članci

Fajon: Nova ministarstva važna za budući razvoj Srbije

EWB

Moravčik: EU zainteresovana za proširenje, ali ne kao ranije

EWB

Pisonero: Ponovljeni izbori u Šapcu važni za demokratiju

EWB