fbpx
European Western Balkans
Region

Kocijančič: “U toku” posao u okviru dijaloga

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da je “u toku” posao u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

U Evropskoj komisiji nemaju komentar na najavu učešća Martija Artisarija i Madlen Olbrajt kao potencijalnih savetnika Prištine u dijalogu koji se pod pokroviteljstvom EU vodi sa Beogradom.

“Posao u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje EU jeste u toku. Obe strane su potvrdile svoju čvrstu opredeljenost da nastave razgovore i primene sve još nenamirene odredbe sporazuma”, poručila je Kocijančić, odgovarajući na pitanje Tanjuga da li zvanični Brisel ima informaciju o potencijalno novim kosovskim savetnicima u okviru dijaloga i njihovoj nameri da se SAD više uključe u razgovore koji se pod pokroviteljstvom EU vode u Briselu.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu napominju da je EU obema stranama u dijalogu ostavljala mogućnost sa same biraju sastav svojih delgacija u okviru procesa o normalizaciji odnosa.

Izbor potencijalnih savetnika ili lobista u okviru ovog procesa takođe je odluka koju Beograd ili Priština donose samostalno. EU je do sada uvek naglašavala konstruktivnu saradnju SAD u procesu normalizacije odnosa i dijaloga Beograda i Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU.

Povezani članci

EUObzerver: Makedonija gluva na apele EU

EWB

Pahor: Prioritet nove EK treba da bude proces proširenja Zapadnog Balkana

EWB

Tudose: Zapadni Balkan mogao bi biti zid odbrane EU

EWB