fbpx
European Western Balkans
Region

Kocijančič: Zapadni Balkan prioritet za EU

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

BRISEL – Iz Brisela poručuju da je Zapadni Balkan prioritet za EU i da Unija radi zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi sve zemlje regiona podržala na njihovom evropskom putu.

Iznenadno i gotovo istovremeno rešavanje političkih kriza u Albaniji i Makedoniji u Evropskoj komisiji vide upravo kao rezultat takovog zajedničkog angažmana:

”Ja to ne bih nazvala čudom. U pitanju je rezultat napornog rada i političke volje. Kada govorite o Zapadnom Balkanu govorite o regionu koji ima EU perspektivu i gde je EU snažno angažovana. Nastavićemo da podržavamo i Albaniju i Makedoniji, ali i ceo region”, poručila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Činjenica je da su se u regionu Zapadnog Balkan u poslednjih dana naizgled odblokirale dve velike političke krize.

U Makedoniji je posle višemesečnog “ćorsokaka”, kada je u pitanju formiranje nove vlade predsednik Ðorđe Ivanov doneo odluku da madat za sastav vlade dodeli lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu.

U Albaniji su političke partije opozicije postigle su sporazum za strankama na vlasti i odustale od bojkota predstojećih parlamentarnih izbora u zemlji.

Iako su obe krize trajale dugo i pretile da preliju nestabilnost na region, ali i šire, samo u roku od par dana od ukopanih pozicija i gorovo nerešive situacije došlo je do dogovora vlasti i opozicije i naizgled presecanja političkog Gordijevog čvora. Poznavaoci političkih prilika u regionu ovakav rasplet situacije na Zapadnom Balkanu ocenjuju kao ”nestvaran” pri čemu vodeću ulogu u pritisku na Tiranu, ali i Skolje, pripisuju SAD.

”Govorimo o zemlji koja je kandidat za članstvo u EU. EU je vrlo angažovana u Albaniji zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice” poručila je Kocijančić odbacujući optužbe da su SAD imale više uticaja na rešavanje bojkota predstojećih parlamentarnih izbora u Albaniji.

Kocijančič je podsetila da je šefice EU Federika Mogerini sledeće nedelje organizovala sastanak sa premijerima zapadnobalknaske šetorke u Briselu na kome bi trebalo da se ponovo razmotri situacija u regionu i budući koraci.

”Za nas je to prioritet na kome nastojim da budemo snažno angažovani”, rekla je Kocijančič novinarima na redovnom brifingu.

Ona nije mogla da odgovori na pitanje ko će na neformalnoj večeri zapadnobalknskih premijera predstavljati Makedoniju obzirom da budući premijer Zoran Zaev još nije stupio na dužnost, a dosadašnji premijer Nikola Gruevski je u ostavci. Spisak onih koji će biti prisutni na radnoj večeri kod Federike Mogerini 24. maja biće poznat sledeće nedelje, kažu u Briselu.

Povezani članci

Dimitrov i Kocijas danas u Atini o priključenju u NATO

EWB

Forum u Albahu: Vučić i Tači diskutovali sa panelom o korekciji granica

EWB

RCC: Usvojene Preporuke za ucešće javnosti za Zapadni Balkan

EWB