fbpx
European Western Balkans
Region

Kocijančič: Što pre formirati vladu

Maja Kocijančič; Foto: Evropska unija

SKOPLJE – Brisel je ponovo danas pozvao predsednika Makedonije Ðorđa Ivanova da preispita svoju odluku o davanju mandata za sastav nove vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu, koji je uz podršku dve albanske partije, DUI i Besa, formirao parlamentarnu većinu sa 67 poslanika.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič poručila je da se očekuje da Makedonija što pre izabere predsednika parlamenta i formira novu reformsku vladu.

“Visoki predstavnik i komesar Johanes Han pozvao je predsednika da razmotri svoju poziciju. Sada očekujemo da svi politički lideri i institucije omoguće nastavak demokratskog procesa, a tu je i izbornovog predsednika Skupštine. Mi bismo želeli da rezultate vidimo bez odlaganja”, rekla je Kocijančič.

U međuvremenu konstitutivna sednica parlamenta na kojoj treba da bude izabran predsednik najvišeg zakonodavnog tela ušla je u treću sedmicu zasedanja.

Makedonija gubi dragoceno vreme, poručio je neimenovani izvor portala Nova.

“Makedonija treba hitno da otpočne sa reformama zapisanim u Izveštaju evropskog eksperta Rajnharda Pribe, što nije moguće dok se ne formira nova vlada. Početak ovih reformi će omogućiti obvnavljanje do sada praktično zamrznutih odnosa sa EU”, rekao je evropski diplomata.

Povezani članci

Brnabić se sastala sa premijerom Makedonije

EWB

Zaev o imenu: Srećan sam što mogu da potvrdim napredak

EWB

Zemlje regiona nastavljaju pripreme za Samit u Trstu

EWB