fbpx
European Western Balkans
Region

Kocijas: Francuska i Holandija protiv početka pregovora Makedonije i Albanije 

Evropski savet, Foto: Evropska unija

ATINA – Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je da će se Francuska i Holandija verovatno usprotiviti otvaranju pregovora o pristupanju Makedonije EU i odbaciti kandidaturu Albanije na Savetu EU za spoljne poslove u Briselu, koji se održava juče i danas, i Samitu EU u četvrtak i petak naredne nedelje.

Kocijas je tokom konferencije za novinare na Rodosu rekao da su dve zemlje uložile prigovore, javlja grčki list “Katimerini”.

Grčki ministar je rekao da su i Nemačka, Danska i Luksemburg u pismu izrazile sumnju da li su Makedonija i Albanija dovoljno napredovale da bi “zaslužile” otvaranje pregovora o pristupanju, ali da su kasnije povukle svoje sumnje.

Holandski parlament u četvrtak je glasao protiv eventualne kandidature Albanije, ali se slučaj Makedonije odvojeno razmatra, dok nemački poslanici podržavaju pregovore sa Makedonijom, ali pod strogim uslovima.

Francuska je u potpunosti odbacila kandidaturu Albanije, a smatra da je ulazak Makedonije u NATO za sada “adekvatna nagrada”.

Povezani članci

Ji: Balkan se suočava sa ozbiljnim izazovima

EWB

Naredni sastanak u okviru Berlinskog procesa 10. novembra u Sofiji

EWB

Predsednici zapadnobalkanske šestorke sutra na samitu procesa Brdo-Brioni

EWB