fbpx
European Western Balkans
Region

Kocijas: Podrška Skoplju ka EU ako se reši spor oko imena

Nikola Dimitros i Nikos Kocias; Foto: AP / Petros Giannakouris

ATINA – Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas izrazio je danas zadovoljstvo što je Makedonija “pronašla put ka stabilnosti” i poručio da je Atina spremna da pružu punu podršku toj zemlji da se pridruži međunarodnim organizacijama, pod uslovom se reši spor oko imena makedonske države.

“To je uslov i verujem da moramo i možemo da radimo na postizanju dobrog kompromisa od kojeg korist imaju obe strane. Hajde da doprinesemo i pomognemo našim građanima i društvima da razumeju da možemo da postignemo mnogo ukoliko prevaziđemo istorijske prepreke i ne insistiramo na sukobima koji nas ne vode nikud”, rekao je Kocijas.

On je posle sastanka sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom u Atini naglasio da želi da vidi da se Makedonija pridružuje različitim međunarodnim ogranizacijama.

Kocijas je rekao da bilateralni odnosi dve zemlje treba da napreduju i da treba ojačati njihovo prijateljstvo.

On je naglasio da Grčka podržava suverenitet i teritorijalni integritet, stabilnost i suverenitet Makedonije, kao i ne mešanje trećih strana u njene unutrašnje poslove, koje je pozvao da se ne upliću ni u bilateralne odnose dve zemlje.

Šef grčke diplomatije je naveo da veto koji je Atina uložila 2008. godine na pristupanje Makedonije NATO ne treba smatrati činom neprijateljstva.

“Grčka želi da vidi da ceo region Zapadnog Balkana postane deo evroatlanskog sistema. Pitanje nije koliko ove zemlje to žele. Ne mogu da očekuju od nas da želimo to više od njih. Moraju da to žele više od nas”, poručio je Kocijas.

Dimitrov je rekao da je u Atinu došao kako bi tražio podršku grčke vlade i javnosti na putu Makedonije ka članstvu u EU i NATO.

Povezani članci

Bregu: Države Zapadnog Balkana mogu uspeti samo zajedno

EWB

Lideri EU bez dogovora o otvaranju pregovora sa Albanijom i S. Makedonijom

Agencije

Rama, Zaev i Vučić pozvaće Kosovo da se pridruži “mini Šengen” inicijativi 30. oktobra

EWB