fbpx
European Western Balkans
Region

Koha: Kosovo ne ispunjava prioritete dogovorene sa EU

Durata Hodža and Ramuš Haradinaj; Foto: Ministarstvo za evropske integracije Kosova

PRIŠTINA – Kosovo nije ispunilo nijedan od 22 priorieta reformske agende dogovorene sa Evropskom unijom u poslednje dve godine, a ni nova vlada u Prištini ne pokazuje nameru da intenzivira primenu ovih prioriteta, piše Koha.net.

List podseća da su bivši kosovski premijer Isa Mustafa i evropski komesar za proširenje Johanes Han u maju prošle godine dogovorili Evropsku reformsku agendu (ERA) za Kosovo koja sadrži 22 prioriteta u oblastima dobrog upravljanja i vladavine prava, konkurentnosti i investicione klime, kao i obrazovanja i zapošljavanja.

Osim u jednom slučaju, primena svih drugih prioriteta planirana je za 2016. i 2017. godinu, prenosi se u pres klipingu Unmika pisanje Kohe.

Kosovo nije ispunilo taj vremenski okvir, a nova vlada ne pokazuje da želi da intenzivira primenu ovih prioriteta, navodi Koha.

Kosovska ministarka za evropske integracije Durata Hodža nije rekla da li će nova vlada ubrzati sprovođenje ovih pitanja, ali je navela da se njima treba dati prioritet.

“ERA predviđa primenu 22 konkretna prioriteta od strane nekoliko institucija. Preduzeću sve mere da osiguram da sve institucije budu svesne svojih prioriteta i da podrže ministarstvo evropskih integracija u ovom procesu”, rekla je ona.

Povezani članci

Novi sastanak procesa Brdo-Brioni 3. juna na Brdu kod Kranja

EWB

Pacoli: Nastavak dijaloga brzo

EWB

Toči: Nema bezbednosti EU bez bezbednosti Zapadnog Balkana

EWB