fbpx
European Western Balkans
Politika

Koha: Sporazum Srbije i Kosova do 2019, Srbija u EU do 2025.

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

PRIŠTINA – Nova strategija EU za Zapadni Balkan predviđa da Srbija i Kosovo do kraja 2019. godine potpišu pravno obavezujući sporazum, piše prištinski list Koha ditore.

Koha navodi da je reč o optimističnom scenariju EK, po kojem će Srbija i Crna Gora biti članice Unije do 2025. godine, ali i da će pregovori o pridruživanju početi i sa drugim zemljama u regionu – Albanijom, BiH, Kosovom i Makedonijom.

“Do 2019. godine Kosovo i Srbija će postići sveobuhvatnu normalizaciju odnosa u obliku pravno obavezujućeg sporazuma, koji je osnovni uslov za obe zemlje na putu evropskih integracija”, navodi se u tekstu.

U tekstu piše i da će do 2019. BiH dobiti status zemlje kandidata za članstvo, a Albanija sprovesti pet reformskih prioriteta, uključujući reformu pravosuđa.

Navodi se i da će Makedonija postići opipljive reforme, ali i da će morati da reši spor sa Grčkom.

“Na kraju ovog procesa, 2025. godine, sve zemlje u regionu će pokrenuti ili čak primeniti sveobuhvatne i ubedljive reforme u ključnim oblastima vladavine prava, regionalne saradnje i pomirenja”, piše prištinski dnevnik.

Blic navodi da je glavni urednik Kohe Agron Bajrami ranije na Tviter nalogu napisao i da bi ovo trebalo Srbiji da otvori put ka EU, kojoj bi u tom slučaju pristupila 2025. godine.

“Novi nacrt strategije Evropske komisije za proširenje Zapadnog Balkana predviđa da Kosovo i Srbija do kraja 2019. godine imaju pravno obavezujući sporazum, što će otvoriti put za pristupanje Srbije Uniji do 2025. godine, kao i jasan put evrointegracijama Kosova”, napisao je Bajrami.

On je na Tviteru naveo i da nacrt strategije ima 12 strana, da je datiran na 8. novembar i da ima dosta informacija, procena, uslova i rokova za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Povezani članci

Ditman i Manco o Samitu lidera Zapadnog Balkana u Trstu

EWB

Jović: Brisel propustio da Ðinđiću ponudi ulazak u EU

EWB

Bugarska donirala Srbiji četiri miliona dinara

EWB