fbpx
European Western Balkans
Društvo

Koje korake ka EU Srbija treba da pređe do 2025. godine?

Foto: Evropski pokret u Srbiji

BEOGRAD – U novoj Strategiji proširenja koju priprema Evropska komisija biće predviđeno da Srbija i Crna Gora postanu članice EU do kraja 2025. godine, pod uslovom da završe pristupne pregovore na vreme i ispune kriterijume za članstvo u EU.

Strategija proširenja treba da bude objavljena u februaru 2018. godine, nakon čega će uslediti debata među članicama EU o njenom tekstu, da bi bila usvojena tek krajem juna, na sastanku ministara spoljnih poslova država članica u Sofiji.

Pošto su pregovori o pristupanju EU vrlo razrađena stvar, već sada se mogu pobrojati rokovi ili prolazna vremena koja stoje pred Srbijom do 2025.

Prvi korak treba da bude usvajanje izmena Ustava Republike Srbije, kako bi se obezbedila nezavisnost pravosuđa od zakonodavne i izvršne vlasti. Ovo treba da bude urađeno tokom 2018. godine, budući da izmena Ustava predviđa i održavanje referenduma o tome, pre konačnog usvajanja izmene Ustava u Narodnoj skupštini.

Nakon izmene Ustava, potrebno je izmeniti ceo sistem pravosudnih zakona kako bi nezavisnost pravosuđa zaživela u praksi. Ovo je potrebno uraditi tokom 2019. godine, kako bi Evropska unija bi tokom 2020. ocenila da je Srbija ispunila prelazna merila u poglavljima 23 i 24 i utvrdila merila za zatvaranje ova dva poglavlja.

Usvajanjem završnih merila 2020, Srbija bi dobila rok do sredine naredne godine da ispuni merila za zatvaranje, kako bi juna 2023. godine bili zatvoreni pregovori po svim poglavljima i parafiran Ugovor (23, 24 i 35 će biti zatvorena na kraju). U decembru 2023. bio bi potpisan Ugovor o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji.

Potom započinje ratifikacija Ugovora u državama članicama EU i u Srbiji što traje oko dve godine, nakon čega bi Srbija pristupila Evropskoj uniji krajem 2025. godine.

U periodu od potpisivanja Ugovora, do dana ulaska u EU, u Srbiji bi bio održan referendum gde bi se građani Srbije izjasnili da li žele da Srbija bude članica EU ili ne, praćen još jednom izmenom Ustava kojim bi se omogućilo članstvo Srbije u EU.


Projekat Evropa za mene sprovodi Evropski pokret u Srbiji, a finansira Evropska unija. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove Evropske komisije. 

Povezani članci

Danas: Imenovan novi UO Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, na čelu Ivan Vejvoda

EWB

Otvoren četvrti Bezbednosni seminar za mlade lidere

EWB

Fabrici: Potrebna veća politička rešenost

EWB