fbpx
European Western Balkans
Politika

Koji su zahtevi Beograda i Prištine za nastavak dijaloga?

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

BEOGRAD – Više od četiri meseca traje zastoj u briselskom dijalogu, a dok Beograd sve češće insistira da pre nove runde dijaloga počne formiranje Zajednice srpskih opština, Priština traži vremensko ograničenje čitavog procesa, prenosi N1.

“Ostaje nam mesec i po dana da se pripremimo i kroz više šatl poseta i razgovora kuda, kako i na koji način želimo da nastavimo. Nema sumnje da će dijalog biti nastavaljen u Briselu”, izjavio je početkom jula predsednik Srbije Aleksandar Vučić, podseća N1.

Ipak, u izjavama novijeg datuma predsednik Srbije jasno ističe neophodnost da se pre nove runde dijaloga Beograda i Prištine počne formiranje Zajednice srpskih opština.

Isti pristup prikazao je predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun.

“Mislim da prvo mora da se konačno kaže kada će biti Zajednica srpskih opština, i da se formira, pa da onda govorimo o nastavku procesa” , objašanjava on u izjavi za N1.

Nešto drugačiji pristup može se čuti od novinara sa Kosova, Budimira Ničića, uz nerazumevanje zašto Beograda u ovom momentu na tome insistira.

“Na tome nije insistirao jer očigledno ta Zajednica nije toliko bitna za Srbe na Kosovu, već naprotiv, Beograd na Zajednici srpskih opština insistira kako bi zapravo sproveo svoje obaveze na putu ka EU i zbog toga mu se sada verovatno i žuri.”

Insistiranje Beograda na onome što je već dogovoreno, za Dušana Janjića iz Foruma za etničke odnose, nije mudar potez.

“U momentu kada Priština već formira sopstveni tim jedinstva, kada ima političkog pregovarača, kada se intenzivno udvara Americi, Beograd u liku Đurića igra defanzivnu priču. Mi insistiramo na prošlosti, a ispuštamo budućnost” , istakao je Janjić.

Dok Beograd insistira na Zajednici srpskih opština, Priština traži vremensko ograničenje budućih razgovora na 18 meseci, posle kojih bi usledila međunarodna konferencija, a Janjić ističe da je “svako ograničenje je opasno. Kratki rokovi izazivaju blokadu procesa i na kraju sukobe”

Povezani članci

Mogerini očekuje značajan napredak u dijalogu tokom 2018.

EWB

Lamert i četiri predstavnika opozicije o stanju u Srbiji

EWB

Završen drugi sastanak Kurtija i Vučića, jedini dogovor da se dijalog nastavlja

EWB