fbpx
European Western Balkans
Politika

Koliko država je povuklo priznanje nezavisnosti Kosova?

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

Nedavno je javnosti predstavljen vebsajt Status Kosova (statusofkosovo.info), izrađen u okviru projekta „Monitoring i indeksiranje mira i bezbednosti na Zapadnom Balkanu“ (MIND), koji finansira Fond za nauku Republike Srbije. Grupa istraživača i profesora sa Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Union prikupila je podatke o statusu i broju država koje (ne) priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova,  kao i o onim zemljama koje su povukle priznanje Kosova, kao rezultat kampanje „otpriznavanja“ koju je nakon 2017. godine pokrenula Srbija.

Na osnovu podataka iz ovog istraživanja, nezavisnost Kosova nesporno priznaje 89 država sveta (i članica Ujedinjenih nacija), pri čemu je poslednja zemlja koja je priznala Kosovo bio Izrael, i to ubrzo po potpisivanju tzv. Vašingtonskog sporazuma od strane Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija 4. septembra 2020. godine. Sa druge strane, 78 zemalja nikada nije priznalo nezavisnost Kosova.

Kada je u pitanju broj država koje su povukle priznanje Kosova posle 2017. godine, istraživači su došli do različitih podataka u odnosu na one koje su javno izneli srpski zvaničnici.

Prema saopštenjima predsednika Vučića i ministarstva spoljnih poslova Srbije 27 zemalja je u proteklih 6 godina povuklo priznanje nezavisnosti Kosova.

Međutim, budući da ministarstvo spoljnih poslova nije dostavilo zvanične note o povlačenju priznanja po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, na osnovu drugih izvora (diplomatske note, saopštenja vlada, javno dostupni podaci i dokumenta), utvrđeno je sa sigurnošću da je 13 država povuklo priznanje Kosova između 2017. i 2020. godine. Za ostale države je situacija nejasna, budući da ili nema dokaza o povlačenju priznanja ili su oni kontradiktorni.

Dakle, prema rezultatima ovog istraživanja 89 država neupitno priznaje nezavisnost Kosova, dok ga 91 država ne priznaje. Stav 13 država je sporan, odnosno nejasan.

Prva zemlja koja je, krajem 2017. godine povukla priznanje nezavisnosti Kosova je bio Surinam. Od tada su to učinili i Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Dominika, Grenada, Komori, Solomonska Ostrva, Madagaskar, Togo, Centralnoafrička Republika, Gana, Nauru i, poslednja koja je prema potvrđenim informacijama u martu 2020. godine povukla priznanje – Sijera Leone.

Nakon što je jednogodišnji moratorijum na kampanju povlačenja priznanja koji je Srbija prihvatila u Vašingtonu istekao u septembru 2021. godine, i dalje nema novih (javno predstavljenih) povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova, uprkos izjavama srpskih zvaničnika da je osigurano još nekoliko nota o povlačenju priznanja.

Povezani članci

Delegacija EP u poseti Beogradu i Prištini od 27. februara do 2. marta

EWB

Mekalister: Odlučujuća stvar je suština

EWB

Fabrici i Vučić o dijalogu Beograda i Prištine: Potreba za trajnim dogovorom

EWB