fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Vesti

Kolomina u Beogradu i Sarajevu razgovarao o saradnji sa NATO-m

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

BEOGRAD, SARAJEVO — Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku, Havijer Kolomina, početkom novembra posetio je Srbiju i Bosnu i Herzegovinu. Poseta je imala za cilj jačanje političkog dijaloga NATO-a sa ove dve zemlje, te je u Srbiji Kolomina poručio da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije, kao i da će KFOR nastaviti sa održavanjem mira i bezbednosti na Kosovu u okviru svog mandata, dok je u BiH pozdravio usvojene programe reformi za 2021. i 2022. godinu koji će ojačati saradnju BiH sa Alijansom, i dodao da će NATO nastaviti da podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH koji je ključan za stabilnost u regionu. 

U Beogradu se 9. novembra sastao sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, dok je u Sarajevu 10. i 11. novembra razgovarao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem, zamenikom ministarke spoljnih poslova Josipom Brkićem, kao i pomoćnikom ministra za međunarodnu saradnju u Ministarstvu odbrane Zoranom Šainovićem. 

Na sastanku održanom u Ministarstvu odbrane Republike Srbije, Kolomina je sa Vučevićem razgovarao o partnerstvu i saradnji Srbije i NATO-a, kao i o ulozi KFOR-a u situaciji na Kosovu. Vučević je naglasio da strateško opredeljenje Srbije za vojnu neutralnost “ne predstavlja prepreku saradnji na NATO-m”, dok je Kolomina potvrdio da NATO poštuje opredeljenje Srbije, koja je značajan partner u očuvanju bezbednosti u regionu. 

Kada je reč o Kosovu, ministar je izrazio zabrinutost povodom nedavnih dešavanja i poručio da očekuje da KFOR deluje na očuvanju bezbednosti “nepristrasno” i u skladu sa svojim mandatom u okviru rezolucije 1244. Kolomina je potvrdio da je “prisustvo KFOR-a od najveće važnosti za garantovanje bezbednosti na celom Kosovu i da je KFOR spreman da interveniše u slučaju da stabilnost bude ugrožena, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244,” navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. 

Ivica Dačić primio je zamenika pomoćnika generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova, gde su, razgovarali o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, poboljšanju saradnje Srbije i NATO-a i trenutnim bezbednosnim problemima u Evropi. 

“Obe strane su izrazile zadovoljstvo postignutim nivoom političkog dijaloga i partnerske saradnje Srbije i NATO-a po pitanjima od zajedničkog interesa, u cilju očuvanja mira i stabilnosti u regionu,” zaključeno je u saopštenju MSP-a. 

Međutim, u izjavi za Betu, Kolomina je upozorio da trenutne političke okolnosti u konekstu rata u Ukrajini otežavaju razumevanje politike Beograda prema Moskvi, na šta su mnoge članice Alijanse ukazale, te da bi nivo političke saradnje Srbije i NATO-a mogao da bude ugrožen ukoliko se ovakvo balansiranje nastavi. 

Nakon posete Beogradu, Kolomina je otputovao u Sarajevo, gde se između ostalog sastao sa predsedavajućim Predsedništva BiH, Šefikom Džaferovićem, koji se zahvalio na podršci koju NATO pruža Bosni i Hercegovini u evroatlantskim integracijama. Kolomina i Džaferović su razgovarali o trenutnoj situaciji u zemlji, kao i važnosti saradnje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine sa NATO-m koja je naglašena i na nedavno održanom NATO samitu u Madridu, gde je BiH učestvovala kao partner.  

Foto: Predsedništvo Bosne i Hercegovine

Kolomina je izrazio zadovoljstvo povodom obnavljanja mandata EUFOR-a i misije Althea u BiH i dodao da će NATO nastaviti da podržava misiju u skladu sa svojim ovlašćenjima prema aranžmanima Berlin plus. Takođe je pozdravio odluku Veća ministara da usvoji Programe reformi za 2021. i 2022, ključne dokumente za saradnju države sa NATO-m. 

“Predsedavajući Džaferović je istakao da je evroatlantski put Bosne i Hercegovine važan za omogućavanje reformi koje su potrebne našoj zemlji i njenim građanima, a koje će pomoći stvaranju stabilnijeg i bezbednijeg okruženja i budućnosti zemlje,” ističe se u saopštenju Predsedništva. 

U Sarajevu se Kolomina takođe sastao sa Josipom Brkićem, zamenikom ministarke spoljnih poslova BiH i predsedavajućim Komisije za saradnju s NATO-om. Ovom prilikom je takođe istaknut značaj programa reformi, za koje je Brkić naglasio potvrđuju “sposobnost institucija Bosne i Hercegovine da ispunjavaju svoje obaveze na putu prema NATO-u jer je reč o dokumentu koji predstavlja politički i pravni okvir saradnje naše zemlje i Severnoatlantskog saveza,” kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova BiH. 

Kolomina je na sastanku naglasio značaj predloga Evropske komisije da BiH dobije status države kandidata za pristupanje EU, kao i da će NATO nastaviti da podržava BiH u procesima reforme. 

“Tokom sastanka istakao je da zbog strateškog značaja NATO nastavlja svoju predanost, pomoć i posvećenost BiH i regionu Zapadnog Balkana, o čemu će se više govoriti na sastanku Severnoatlantskog veća (NAC) na nivou ministara spoljnih poslova u Bukureštu krajem ovog meseca, a na koji je BiH pozvana kao zemlja partner,” dodaje se u saopštenju. 

Tokom posete Sarajevu, Kolomina u intervjuu za N1 još jednom naglasio podršku koju NATO pruža BiH, ali i dodao da će tempo evroatlantskih integracija zavisiti od unutrašnjih procesa. Osvrnuo se i na konkretne programe pomoći NATO-a jačanju kapaciteta bezbednosnih institucija BiH, kao što je paket za građenje kapaciteta odbrane, za koji se nada da će biti odobren u februaru 2023. 

Povezani članci

NATO gradi bazu za Zapadni Balkan u Albaniji

EWB

Balkanske medicinske snage – dobar primer saradnje Zapadnog Balkana

EWB

Samit u Londonu zaključen sastankom premijera

EWB