fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Komandant KFOR-a u Briselu: Sitaucija na Kosovu i dalje veoma nestabilna

Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća; Foto: KFOR / Facebook

BRISEL – Komandant NATO misije na Kosovu (KFOR) Anđelo Mikele Ristuća ocenjuje da je situacija na Kosovu i dalje “veoma nestabilna” iako se bezbednosna situacija smirila od velikog izbijanja nasilja u maju.

“Situacija je mirna nakona događaja od 29. maja. Međutim, na neki način je i dalje veoma nestabilna. Primećujemo tenzije zbog nekoliko nerešenih pitanja”, rekao je Ristuća novinarima u Briselu, preneo je Glas Amerike.

Prema njegovim rečina, najviše zabrinjava nepoverenje između dve strane. Ristuća je ocenioe da su tenzije i dalje veoma visoke zbog političakih razlika.

“Ako moramo da postavimo dijagnozu šta se dešava, rekao bih da je bolest koja najviše zabrinjava nepoverenje među stranama. To znači da ne postoji vojno rešenje. Jedino rešenje je političko rešenje”, dodao je Ristuća.

Anđelo Mikele Ristuća tokom prethodnih dana boravio u Briselu u sedištu NATO-a i Evropskoj uniji održao sastanke na visokom nivou, saopštio je KFOR. U pitanju je sastanak sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomasom Gofusom.

On je obavestio Vojni komitet NATO-a i Severnoatlantski savet o najnovijim dešavanjima na Kosovu i o prioritetima KFOR-a.

Istakao je krhku bezbednosnu situaciju i važnost fokusiranja kolektivnih napora na prevazilaženje načina upravljanja krizom.

„Bio je težak svakodnevni posao da se osigura da KFOR nastavi da sprovodi svoj mandat UN nepristrasno i u skladu sa nastojanjima međunarodne zajednice. Uloženi su mnogi napori i suočeno sa mnogo izazova zbog složene situacije“, rekao je Ristuća.

KFOR je čvrsto posvećen da nastavi da igra svoju ulogu u stvaranju bezbednosnih uslova neophodnih da bi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU napredovao, saopštava KFOR, kao i potrebu da “obe strane u potpunosti deeskaliraju situaciju i da se konstruktivno i u dobroj veri ponovo angažuju u dijalogu uz posredovanje EU“.

Kako je dalje saopštio KFOR, pod komandom general-majora Ristuće, sprovedeno je više od 11.000 patrola, 3.400 sati vazdušnih operacija, 500 misija bespilotnih letelica, više od 50 projekata i 200 aktivnosti civilno-vojne saradnje i 170 aktivnosti bezbednog odlaganja eksplozivnih ubojnih sredstava“.

Ristuća se u Briselu sastao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom. Kako je Lajčak napisao na mreži X (nekadašnjem Tviteru), sa Ristućom je razgovarao o “potencijalnim izborima budućih tenzija”.

Kako je naveo, njih dvojica su razmenili informaacije o dešavanjima na Kosovu. “Važno je razmeniti beleške o dešavanjima na terenu i podeliti naše procene o potencijalnim izvorima budućih tenzija”, naveo je Lajčak, bez navođenja više detalja o “procenama potencijalnih izbora tenzija”, o kojima su razgovarali.

Povezani članci

Deseti Beogradski bezbednosni forum počinje ove nedelje

EWB

Srbija nominovala oficira za vezu sa Vojnim štabom EU

EWB

Stoltenberg: NATO poštuje bezbednosne aranžmane koje Srbija izabere

EWB