fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Komandant KFOR primio delegaciju Severnoatlantskog saveta

Gotemeler i Fungo; Foto: Tanjug / Glavni štab KFOR / Antonio Ruso

PRIŠTINA – Komandant KFOR-a, general major Đovani Fungo, primio je danas delegaciju Severatlantskog saveta sačinjenu od predstavnika zemalja koje učestvuju u KFOR-u kako bi ih informisao o trenutnoj situaciji na Kosovu.

Delegaciju je predvodila zamenica generalnog sekretara NATO-a, Rouz Gotemeler.

Sastanku su prisustvovali i predsedavajući Vojnog komiteta NATO-a, general Petr Pavel, i komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Džejms Fogo, saopsteno je iz KFOR-a.

Komandant KFOR-a je informisao Rouz Gotemeler o poboljšanju trenutne situacije na Kosovu i u širem regionu Zapadnog Balkana.

Oni su istakli značaj posvećenosti KFOR-a očuvanju sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve ljude na Kosovu na čvrst, pošten i nepristrasan način.

Delegacija Severnoatlantskog saveta i Rouz Gotemeler su, pored toga, tokom posete održali nekoliko sastanaka sa liderima međunarodnih ogranizacija, UNMIK-a, Kancelarije EU na Kosovu, EULEX-a i OEBS-a, sa kojima su razgovarali o značaju stabilnosti regiona.

Tokom prepodneva su se takođe sastali sa Savetodavnim timom za vezu NATO-a, navodi se u saopštenju.

Zamenica generalnog sekretara NATO-a je tokom konferencije za novinare izjavila da “NATO-ova posvećenost KFOR-u ostaje ključni element u našim naporima da projektujemo stabilnost u ovom regionu”.

“KFOR će ostati na Kosovu onoliko koliko to bude bilo potrebno. Nećemo otići dok ne obavimo svoj zadatak, ” dodala je Gotemeler.

Ona je takođe održala bilateralne sastanke sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i potpredsednikom kosovske vlade i ministrom za zajednice i povratak Daliborom Jevtićem.

Severnoatlantski savet je glavno telo u političkom odlučivanju u okviru NATO-a, koje se sastoji od 29 stalnih predstavnika NATO-a na čelu sa generalnim sekretarom Jensom Stoltenbergom.

Povezani članci

Volters: Poštujem ono što radi Vojska Srbije

EWB

Počela Beogradska NATO nedelja, u fokusu odnos Srbije i Alijanse i dijalog sa Prištinom

EWB

NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu

EWB