fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Komandant NATO-a Fogo potvrdio nastavak saradnje tokom posete Beogradu

Admiral Fogo sa državnim sekretarom Živkovićem; Foto: Ministarstvo odbrane

BEOGRAD – Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu biće i dalje održavani kroz saradnju sa NATO-om, poručio je komandant združenih snaga Alijanse u Napulju Džejms Fogo prilikom posete Srbiji, gde boravi na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.

Admiral Fogo je sa generalom Milanom Mojsilovićem razgovarao o saradnji Vojske Srbije i Kfora, zajedničkim aktivnostima koje se realizuju u okviru programa Partnerstvo za mir i aktivnostima iz domena obuke.

Mojsilović je, govoreći o bezbednosnoj situaciji, istakao da od Kfora, kao jedine legitimne oružane formacije na Kosovu, očekuje da bude neutralan i da doprinese opštoj stabilnosti u pokrajini i, posebno, bezbednosti nealbanskog stanovništva na Severu.

U nastavku posete, admiral Fogo je imao odvojene susrete sa državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Aleksandrom Živkovićem i vršiocem dužnosti pomoćnika ministra spoljnih poslova za bezbednosnu politiku ambasadorom Branimirom Filipovićem.

On je tokom sastanka sa državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Aleksandrom Živkovićem preneo da su linije između Vojske Srbije i NATO neprekidno otvorene u cilju ostvarivanja stalne komunikacije i saradnje na terenu.

Na sastanku je državni sekretar Živković istakao da je Srbija vojno neutralna zemlja i da saradnja sa NATO pod okriljem Programa „Partnerstvo za mir“ predstavlja optimalni okvir.

Fogo je takođe prokomentarisao ulogu KFOR-a na Kosovu i pozitivno ocenio rad ove vojne misije.

“Smatram da je KFOR u prethodnih 20 godina obavio prilično dobar posao”, izjavio je Fogo u intervjuu za RTS.

On je podsetio da je 213 vojnika NATO-a dalo svoj život za održanje mira na Kosovu, ali i dodao da je trenutna saradnja sa Vojskom Srbije bila bliska i pozitivna. Fogo je dodao da je KFOR tek treći u lancu reagovanja posle kosovske policije i misije Evropske unije – Euleks.

Komandant združenih snaga NATO-a u Napulju se tokom posete sastao i sa novim ambasadorom svoje zemlje u Srbiji Entonijem Godfrijem, kao i sa marincima u Ambasadi.

“Ova poseta potvrdiće i unaprediće partnerstvo između Srbije i NATO-a”, objavljeno je na tviter nalogu Ambasade SAD.

Džejms Fogo je američki admiral koji trenutno komandant  Pomorskih snaga SAD Afrika i komandant Komande Združenih snaga NATO-a u Napulju. Fogo je trenutno u poseti regionu, a svoju posetu nastavlja u Sarajevu.

Povezani članci

Volters: Poštujem ono što radi Vojska Srbije

EWB

General-major Franko Federići je 25. komandant KFOR-a

EWB

Osmi panel Beogradske NATO nedelje: Bezbednosni izazovi Alijanse i saradnja sa Srbijom

EWB