fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Komandant NATO snaga u Evropi u poseti Srbiji: Međusobna komunikacija je važna

Tod Volters u poseti Srbiji; Foto: Tanjug / Zoran Zestić

BEOGRAD – Međusobna komunikacija je važna za očuvanje stabilnosti u regionu, poručio je Tod D. Volters, Vrhovni komandant NATO snaga u Evropi i komandant američkih vojnih snaga u Evropi, tokom svoje turneje obilaska komandi i NATO kancelarija u zemljama Evrope, koji je sinoć stigao u Beograd.

“Drago mi je što sam ovde i što se sastajem sa mojim srpskim kolegama. Večeras sam imao tu čast da me ugosti general Mojsilović sa svojim timom. Zahvalan sam što mogu iz prve ruke da iskusim srpsko gostoprimstvo. Pričali smo o mnogim temama i drago mi je što mogu da kažem da Srbija svojim radom i posvećenošću podstiče mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, rekao je Volters u izjavi za Tanjug.

Sastanak sa Vučićem: Komunikacija je veoma važna

On se danas sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanku su prisustvovali i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i šef Vojnog predstavništva u Misiji Republike Srbije pri NATO brigadni general Predrag Bandić.

Kako prenosi RTS, Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog dobre saradnje sa NATO-om, koja se razvija uz poštovanje vojne neutralnosti Srbije, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika.

Vučić je dodao da je KFOR pod vođstvom NATO-a garant bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i istakao da je dobra komunikacija Vojske Srbije i KFOR-a važna zbog predupređenja svake krizne situacije na Kosovu.

Zato je zatražio da načelnik Generalštaba Vojske Srbije u svakom trenutku može da stupi u kontakt sa komandantom KFOR-a i istovremeno prihvatio da vrh srpske Vojske bude na raspolaganju za komunikaciju sa KFOR-om, prenosi RTS.

General Volters je prihvatio da postoji mogućnost međusobne komunikacije “jer je to važno za očuvanje stabilnosti u regionu kao jednog od stubova globalne stabilnosti”.

On je, kako se navodi u saopštenju, potvrdio da će “KFOR i dalje odgovorno ispunjavati svoje obaveze na Kosovu” i pohvalio predsednika Vučića za odgovorne, mudre i hladnokrvne reakcije u kriznim situacijama na Kosovu, prenosi RTS.

Sastanci sa Vulinom i Mojisilovićem: KFOR jedini garant bezbednosti nealbanskog stanovništva na Kosovu

Pored toga, general Volters je imao zasebne sastanke sa Aleksandrom Vulinom, ministrom odbrane Srbije, i sa generalom Milanom Mojisilovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije.

Na sastanku sa Vulinom, potvrđeno je strateško opredeljenje Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva, prenosi Telegraf.

Volters je pohvalio doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije i Ujedinjenih nacija, s posebnim naglaskom na angažovanje srpskih pripadnika u misiji u Libanu (UNIFIL).

S druge strane, Vulin je izrazio zahvalnost KFOR-u i svim zemljama koji ga čine, jer on predstavlja jedini garant bezbednosti za srpsko stanovništvo i očuvanja mira na Kosovu, prenosi Telegraf. Vulin je dodao da je za Srbiju zabrinjavajuće kada se umanjuje brojnost ili uloga KFOR-a.

General Volters je bio u poseti i Generalštavu Vojske Srbije gde je razmenio reči sa načelnikom Generalštava Milanom Mojisilovićem. Telegraf piše da je na sastanku je bilo reči o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu, saradnji Vojske Srbije sa KFOR-om, te zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i NATO-a u okviru Programa “Partnerstvo za mir”.

Takođe, tokom sastanka je opet bilo reči o strateškom opredeljenju Srbije da bude vojno neutralna i još jednom je istaknuta značajna uloga KFOR-a na Kosovu, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva.

General Tod D. Volters je stupio na funkciju 19. vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi NATO-a (SACEUR) 3. maja 2019 i ovo je njegova prva poseta regionu.

Povezani članci

Predstavljeni napreci i nedostaci Poglavlja 24

EWB

Izveštaj Evropske komisije o bezviznom režimu: Srbija da poboljša borbu protiv kriminala i korupcije

EWB

Migracije: Nastavak zajedničkih graničnih patrola Srbije i članica EU

EWB