fbpx
European Western Balkans
Društvo

Komesar EU na regionalnom skupu u Beogradu o obrazovanju

Tibor Navračič; Foto: Evropska komisija

BRISEL –  Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič dolazi u petak, 29. septembra, u Beograd, gde će učestvovati na godišnjem ministarskom sastanku posvećenom reforma u obrazovanju na Zapadnom Balkanu.

U Evropskoj komisiji najavljuju da će ministri obrazovanja iz regiona na sastanku Zapadnobalkanske platforme za edukaciju i obuku razmotriti stanje u obrazovnim sistemima u zemljama Zapadnog Balkana, proceniti napredak reformi, informisati se o poslednjim evropskim strategijama u toj oblasti i načinima za bolju saradnju.

U Evropskoj komisiji navode i da će fokus ovogodišnje sastanka biti na razvoju istraživačkih kapaciteta i mobilnosti u regionu.

“Od kako je 2012. godine pokrenuta Zapadnobalkanska ministarska platforma, ona je postala vredna tradicija. Ona pruža jedinstvenu mogućnost za razmenu mišljenja povodom situacije u obrazovnim sistemima u regionu, njihovim prioritetima i izazovima”, poručio je komesar Navračič.

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport u Beogradu će učestvovati i na debati u kojoj će zajedno sa alumnistima Erasmus+ razgovarati o koristima ovog evropskog programa za razmenu studenata.

U Evropskoj komisiji navode da je dugoročna perspektiva Zapadnobalkanske platforme usmerena ka podršci regionu u sprovođenju reformi i pripremi za odgovornost koju nosi članstvo u EU što uključuje i učešće u EU programima u oblasti obrazovanja.

Istovremeno u Beogradu se pored Zapadnobalknske platforme za edukaciju i obuku održava i upravljačka Platforma za istraživanja i inovacije.

Povezani članci

Panel “Mogućnosti i ograničenja civilnog društva kao kontrolora vlasti u procesu pristupanja Srbije EU”

EWB

Na koji način će izbori za EU uticati na Zapadni Balkan?

EWB

Stilijanides: Još 4 miliona evra od EU za migrante u Srbiji

EWB