fbpx
European Western Balkans
Društvo

Komesar Han otvorio “Medijske dane Evropske unije i Zapadnog Balkana”

Johanes Han; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

SKOPLJE – Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han otvorio je danas u Skoplju drugu godišnju konferenciju “Medijski dani Evropske unije i Zapadnog Balkana” (EU-Western Balkans Media Days).

U svom govoru, Han je naglasio zamajac ka proširenju koji se stvorio u regionu ove godine, posebno ističući dogovor o imenu između Makedonije i Grčke.

Ovaj zamajac, međutim, nije bio prisutan u sferi medijskih sloboda.

“Prema podacima Regionalne platforme za zagovaranje slobode medija i bezbednosti novinara, samo ove godine bilo je 11 fizičkih napada na novinare Zapadnog Balkana”, rekao je Han.

“Neodlučnost nadležnih u pogledu pronalaženja i osuđivanja odgovornih za ove napade stvara strašnu atmosferu u kojoj oni mogu proći nekažnjeno, što ima veliki uticaj na slobodno i nezavisno izveštavanje”, dodao je.

Komesar je takođe naglasio da Izveštaji o napretku država regiona jasno naglašavaju da pristupanje EU neće biti moguće bez obezbeđivanja medijskih sloboda i atmosfere u kojoj su novinari slobodni od zastrašivanja i pritiska.

Saradnja sa državnim zvaničnicima ključna je u ovom pogledu. Prema tome, Han je izrazio zadovoljstvo što politički akteri takođe učestvuju na konferenciji.

Kvalitet izveštavanja je podjednako bitna stvar, dodao je. Osvrćući se na predstojeći referendum u Makedoniji, naglasio je potrebu da građani donose odluke zasnovane na proverenim informacijama.

“Takođe bih hteo da se dotaknem još jednog problema od velikog značaja za region: Naša Strategija za Zapadni Balkan naglasila je potrebu za pomirenjem i mediji mogu da joj značajno doprinesu putem uzdržavanja od stereotipa i polarizacije”, istakao je Han.

Konačno, ekonomska održivost je tema koja takođe zahteva detaljnu diskusiju. Zato je ova konferencija značajna, zaključio je Han. Ona pruža priliku novinarima da podele iskustva i predlože moguća rešenja sa kolegama i državnim zvaničnicima.

Povezani članci

Stratulat: EU ne može da odlučuje umesto Srbije i Kosova

EWB

Istraživanje: Medijska “siva zona” uticajna u kriznim vremenima, važan izvor proruskih narativa oko Ukrajine

EWB

Delegacija Evropske federacije novinara stiže u januaru

EWB