fbpx
European Western Balkans
Pregovori

Komesarka Marija Gabrijel posetila Srbiju

Marija Gabrijel; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel pohvalila je danas rezultate koje je Srbija ostvarila u kratkom periodu na polju digitalizacije i transformacije javne uprave, kao i efikasnom donošenju i primeni seta zakona iz ovih oblasti.

Gabrijel je obišla Državni data centar u kom je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura Republike Srbije, gde joj je direktor Kancelarije za IT i eUpravu i domaćin posete Mihailo Jovanović predstavio planove za izgradnju sekundarnog Državnog data centra, koji će biti izgrađen u Kragujevcu, a koji je Vlada Srbije proglasila za projekat od strateškog značaja.

Centar u Kragujevcu, koji će biti jedinstven u regionu po svojim kapacitetima i performansama, doprineće neometanom i pouzdanom pružanju usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka građana i privrede, kao i smeštanju podataka ne samo državne uprave, već i lokalnih samouprava, ali i potencijalnih investitora, rekao je Jovanović.

Na taj način, istakao je, unaprediće se rad javne uprave što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede, ali i privući nove investicije u sve brže rastućem IT sektoru Srbije.

Jovanović se zahvalio se komesarki Gabrijel i istakao da je njena poseta veoma značajna, jer pokazuje da smo na pravom putu digitalne transformacije.

Moderna elektronska uprava je ključna za brži i efikasniji rad javne uprave, istakao je Jovanović precizirajući da ona smanjuje troškove, povećava transparentnost rada države i smanjuje mogućnost korupcije, a građanima i privredi olakšava poslove prema državi.

Povezani članci

Han i Brnabić: Kvalitet reformi važniji od brzine pregovora

EWB

Ka EU pre 8 godina, a u poslednje 2 godine 10 poglavlja

EWB

Tržište alkoholnih pića: Različiti standardi u Srbiji i EU

EWB