fbpx
European Western Balkans
Politika

Komesarka za regionalnu politiku u poseti Srbiji

Korina Krecu i Ana Brnabić; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas evropskoj komesarki za regionalnu politiku Korini Krecu na ličnoj podršci politici proširenja i pomoći Srbiji u naporima da ispuni neophodne uslove za članstvo u Evropskoj uniji.

Brnabić je tokom razgovora ponovila da je punopravno članstvo u Evropskoj uniji najznačajniji spoljnopolitički prioritet Srbije, a da jačanje regionalne saradnje Zapadnog Balkana i nastavak politike pomirenja značajno doprinose ovom cilju, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Takođe, naglasila je da privredni rast i ekonomski razvoj Srbije i regiona nisu mogući bez očuvanja regionalne stabilnosti i unapređenja dobrosusedskih odnosa.

Kao posebno važno istakla je značaj implementacije Akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, s obzirom da će to značajno doprineti daljoj saradnji.

Razgovarajući o saradnji u regionu, zaključeno je da je Srbija već aktivan učesnik u nizu regionalnih inicijativa, kao što je Berlinski proces i Zapadnobalkanska šestorka, koje omogućavaju široke okvire delovanja i brži napredak u jačanju saradnje u regionu, ali i sa Evropskom unijom.

Navedeno je da su u oviru Berlinskog procesa dogovoreni važni infrastrukturni projekti, kao što je izgradnja puta Niš-Priština-Tirana i gasna konekcija sa Bugarskom.

Brnabić je saopštila da će Vlada Srbije i u ovoj godini nastaviti da sprovodi fiskalnu disciplinu, koja daje dobre rezultate, rad na digitalizaciji i reformi obrazovanja, koju lično smatra preduslovom dugoročnog napretka države i modernizacije društva, navodi se u saopštenju.

Komesarka se prethodno sastala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se saglasila da najvažnije situacija u regionu bude stabilna i pozdravila je posvećenost Srbije nastavku dijaloga sa Prištinom.

Predsednik Vučić je istakao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i da je Srbija aktivan partner Evropske unije.

Evropska komesarka čestitala je Srbiji na teškom poslu u procesu evropskih integracija i izrazila nadu da će, posle najave predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera o mogućem roku za pristup, Srbija iskoristiti taj trenutak.

“Srbija je već veoma aktivan i dragocen partner u saradnji, posebno u oblasti Dunavske i Jadransko-jonske makro regionalne strategije”, naglasila je Krecu i čestitala na dobroj prekograničnoj saradnji Srbije sa Mađarskom, Rumunijom, Hrvatskom i Bugarskom.

Dvoje sagovornika razgovarali su i o važnosti projekata u oblasti obrazovanja, kao i o IPA i CBC fondovima kroz koje bi se to moglo finansirati, navedeno je u saopštenju.

Jadranka Joksimović zahvalila je Korini Kretu na spremnosti da pomogne Srbiji u procesu uspostavljanja sistema za korišćenje razvojnih fondova EU, navodi se u saopstenju vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Korina Krecu i Jadranka Joksimović; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Ministar za evropske integracije ukazala je na važnost finansijske podrške EU – u finansijskoj perspektivi od 2014. do 2020. ona iznosi oko 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći.

Joksimović i Kretu su saglasne da prekogranična saradnja doprinosti izuzetnoj vidljivosti razvojne pomoći EU čiji su projekti najprepoznatljiviji na lokalnom nivou.

Komesarka EU za regionalnu politku Korina Kretu čestitala je Republici Srbiji na veoma aktivnom pristupu u pogledu Dunavske i Jadransko-jonske makro regionalne strategije i pohvalila kvalitet prekogranične saradnje sa svim susednim državama.

Kretu je upoznala ministarku Joksimović sa aktivnostima koje se preduzimaju u pogledu pripreme novog finansijskog okvira posle 2020. godine u Evropskoj uniji, ukazavši na značaj Regionalne politike EU i njen uticaj na regionalni i lokalni razvoj.

Joksimović i Kretu dele isto mišljenje o značaju unapređenja ove saradnji pa su u tom smislu razgovarale o mogućnosti da će u drugoj polovini godine biti održana i konferencija o Dunavskoj strategiji na kojoj će učestovati predstavnici država Podunavske regije, kako bi se u potpunosti iskoristili razvojni potencijali ovog područja kroz sprovođenje projekata od značaja za ovaj deo Evrope.

Povezani članci

Otvaranjem poglavlja šaljemo poruku da smo stabilna zemlja

EWB

PSG evropskim poslanicima: Podržavamo inicijativu o ekspertskim grupama, prvi smo je predložili

EWB

Grenel i Palmer na Kosovu i u Srbiji tokom narednih nedelju dana

EWB