fbpx
European Western Balkans
Politika

Komisija će predložiti mogućnost zaustavljanja pregovora o pristupanju, prenose mediji

Evropska komisija; Foto: EU

LONDON – U dokumentu koji bi Evropska komisija trebalo da objavi ove nedelje navodi se da bi odlaganje ili odstupanje od neophodnih reformi u zemaljama kandidatima za ulazak u Evropsku uniju ​​u najozbiljnijim slučajevima moglo da dovede do zaustavljanja ili obustave pregovora ili ponovnog otvaranja već zatvorenih poglavlja, navodi Fajnenšl tajms.

Međutim, ovaj predlog, zajedno sa ostalim, biće predmet dalje rasprave, uključujući i broj glasova potrebnih da bi se preokrenuo proces proširenja.

Prema navodima FT, koji je imao uvid u dokument, Komisija takođe poziva na poboljšane podsticaje za uspešne zemlje pretedente, uključujući povećana sredstva i ulaganja i bližu integraciju sa politikom, tržištima i programima EU u oblastima u kojima je ostvaren napredak.

Najvažnije, pravila bi se primenjivala na pristupne pregovore koji su započeti nakon usvajanja plana, dok se diskutuje o ideji da se Srbiji i Crnoj Gori omogući da bira, prenosi FT.

„Jasnije obećanje može se svideti zemljama zapadnobalkanske šestorke koje su dugo želele da se pridruže EU, ali će, takođe, verovatno biti zabrinute da će plan povećati mogućnost da im se zabrani pristupanje“, piše list.

Rasprava o reformi procesa proširenja EU pokrenuta je odlukom da se ne otvore pregovori o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Francuska, s jedne strane, i devet država članica s druge strane, predložile su sopstvene verzije o tome kako poboljšati proces proširenja.

Povezani članci

Joksimović: Do 2020. milijardu evra od EU za reforme

EWB

Vučić: Ana Brnabić mandatar za sastav nove Vlade

EWB

Zahtev Briselu, s nove pozicije

EWB