fbpx
European Western Balkans
Politika

Komisija izabrala istaknute pravnike za visoke savete sudstva i tužilaštva

Photo: Pixabay

BEOGRAD – Petočlana Komisija izabrala je u ponedeljak tri člana Visokog saveta sudstva (VSS) i četiri Visokog saveta tužilaštva (VST), koji su i tokom ranijeg predsedavanja u Narodnoj skupštini dobili najviše glasova, ali nedovoljno da bi već tada postali članovi tih tela kao istaknuti pravnici.

Kako prenosi N1, članovi prvog saziva VSS su profesorka Pravnog fakulteta u Kragujevcu Jelena Vučković, profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Nikola Bodiroga i advokat iz Beograda Srđan Stefanović. Na aprilskom zasedanju za člana VSS je izabran viši tužilački pomoćnik iz Pančeva Aleksandar Popović, kao jedini koji je tada dobio dvotrećinsku podršku poslanika.

Za članove Visokog saveta tužilaštva izabrani su član UO Pravosudne akademije Vladimir Simić, doktor prava i član nekadašnje Radne grupe za izmenu Ustava i seta tužilačkih zakona Miroslav Đorđević, novosadski advokat Predrag Ćetković i službenica BIA Jelena Glušica.

Kako su predvidele amandmanske promene Ustava kao i promene zakona o sudovima i tužilaštvu, ova komisija bira istaknute pravnika ukoliko kandidati na dobiju potrebnu većinu u Narodnoj skupštini.

Komisija je danas brzo završila rad jer su sa kandidatima već ranije, pred skupštinskim Odborom za pravosuđe i poslanicima, obavljeni razgovori tako da su sada imali priliku da do tri minuta još ponešto dodaju, što je iskoristilo svega njih nekoliko.

Izbor članova pravosudnih tela: Hoće li u VSS i VST sedeti podobni ili istaknuti pravnici?

 

Povezani članci

Varhelji: Proširenje EU na Zapadni Balkan je geopolitički prioritet

EWB

Kandidatura Olivera Varheljija: Šta su koraci nakon neuspešnog saslušanja?

EWB

Haradinaj povukao zahtev za članstvo Kosova u Interpolu

EWB