fbpx
European Western Balkans
Region

Komisija objavila vanredne izveštaje o Albaniji i S. Makedoniji, poziva na otvaranje pregovora

Oliver Varhelji na saslušanju u Odboru za spoljne poslove EP; Foto: Evropska unija

BRISEL – I Severna Makedonija i Albanija su postigle dalje opipljive i održive rezultate i zato je preporuka Evropske komisije da se otvore pregovori o pristupanju sa ove dve države, navodi se u današnjem saopštenju Komisije.

Komisija je danas predstavila vanredne izveštaje o napretku koji su Albanija i Severna Makedonija postigle u daljnjem rešavanju reformi povezanih sa vladavinom prava.

O otvaranju pregovora sa ove dve države raspravljaće predsednici država i vlada EU na sastanku Evropskog saveta krajem ovog meseca.

Nakon predstavljanja izveštaja, komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je da izveštaji pokazuju da su zemlje pojačale svoj rad i dale dalje opipljive i održive rezultate u ključnim oblastima utvrđenim u zaključcima Saveta iz juna 2018. godine.

„Komisija čvrsto stoji iza svojih preporuka za otvaranje pregovora o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom i nadam se da će države članice doneti pozitivnu odluku u narednim nedeljama“, rekao je Varhelji.

Prema saopštenju za javnost, Komisija je faktički i objektivno opisala napredak obe zemlje od juna 2018. do danas u oblastima koje je istakao Savet.

U slučaju Albanije, izveštaj pokazuje napredak u sprovođenju reforme pravosuđa i procesu provere sudija i tužilaca, na osnovu evidencije o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i gajenje kanabisa i trgovinu drogom. Takođe se ukazuje na druga relevantna pitanja, poput dogovora o putu ka izbornoj reformi i napora za rešavanje neosnovanih zahteva za azil.

U slučaju Severne Makedonije, izveštaj pokriva značajne korake preduzete u cilju jačanja nezavisnosti sudstva, uključujući nedavno usvajanje revidiranog zakona o javnom tužilaštvu. To pokazuje poboljšane rezultate u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i napredak u reformi obaveštajnih službi i javne uprave, zaključak je Komisije.

Povezani članci

Hina: BiH ponovo potvrdila problematično ustrojstvo

EWB

Štir podneo ostavku, biće poslanik i baviće se HDZ-om

EWB

Makedonski parlament jednoglasno ratifikovao sporazum o novom imenu

EWB