fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Komisija pokreće Digitalnu agendu za Zapadni Balkan

Evropska komisija; Foto: Pixabay

SOFIJA – Evropska komisija saopštila je da danas na sastanku Digitalne skupštine u bugarskoj prestonici Sofiji pokreće Digitalnu agendu za Zapadni Balkan.

U saopštenju se navodi da je cilj ove agende podrška tranziciji regiona u digitalnu ekonomiju i ostvarenje dobrobiti digitalne transformacije, kao što su brži ekonomski rast, više zaposlenih i bolje usluge.

“Digitalno je po definiciji bezgranično, premošćava regione i kontinente. Na današnjoj Digitalnoj skupštini biće pokrenuta Digitalna agenda za Zapadni Balkan, što sledi nakon jasne posvećenosti koju su lideri EU iskazali u saopštenju potpisanom 17. maja u Sofiji”, kazala je komesarka EU za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel.

Ona je navela da je “cilj događaja da obezbedi da građani regiona Zapadnog Balkana u potpunosti uživaju u dobrobiti brze i neizbežne digitalne transformacije”.

U saopštenju se navodi da se Gabrijelova i šestoro ministara iz regiona Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, obavezuje na investiranje u širokopojanu internet povezanost za šta je EU spemila grantove od po 30 miliona evra, zatim na povećanje sajberbezbednosti, poverenja i digitalizaciju industrije, na jačanje digitalne ekonomije i društva, kao i na povećanje istraživanja i inovacija.

Povezani članci

Srbija očekuje zaključke i smerinice EU o programima ekonomskih reformi

EWB

Digitalni samit simbol je regionalne saradnje

EWB

Manja zavisnost privrede Srbije od turizma utiče na manji pad privrede

EWB