fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Komisija predstavila strategiju za pametnu, inovativnu i održivu industriju

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

BRISEL – Evropska komisija je danas predstavila obnovljenu Strategiju industrijske politike sa ciljem da EU postane svetski lider u inovacijama, digitalizaciji i dekarbonizaciji.

Industrija predstavlja okosnicu političkih prioriteta Junkerove komisije. Komisija sada spaja sve horizontalne i sektorske inicijative za podršku industriji u jednu sveobuhvatnu strategiju.

U okviru strategije su najavljene nove inicijative u oblasti cirkularne ekonomije, mobilnosti, intelektualne svojine, javnih nabavki, veština i održivih finansija, pored predloga vezanih za trgovinu, skrining investicija, sajber bezbednost i zaštitu podataka koje je predsednik Junker najavio u svom govoru o stanju Unije 13. septembra.

U njoj se preciziraju zadaci koji stoje pred svim akterima kao i forumi – godišnji dan industrije, koji je prvi put održan u februaru 2017.  i okrugli sto o industriji na visokom nivou zahvaljujući kojima će industrija i civilno društvo moći da usmeravaju delovanje industrijskih politika u budućnosti.

Povezani članci

Negre: EIB u opštinsku infrastrukturu uložila 75 miliona evra

EWB

NIN: Srbija po ekonomiji četvrta u regionu iza Rumunije, Bugarske i Hrvatske

EWB

Konferencija „Pristupanje Srbije STO i EU u doba populističkih izazova međunarodnoj trgovini“

EWB