fbpx
European Western Balkans
Bezbednost Evropa

Komisija raspravlja o budućnosti evropske odbrane

Komisija je danas održala orijentacionu raspravu o budućnosti evropske odbrane, kako bi doprinela raspravi o budućem usmerenju EU sa 27 država članica.

Snažnija Evropa u oblasti bezbednosti i odbrane je prioritet Junkerove Komisije od preuzimanja mandata, a predsednik Junker je najavio stvaranje Evropskog fonda za odbranu u svom govoru o stanju u Uniji 2016.

S obzirom na pogoršanje bezbednosne situacije u evropskom susedstvu i snažne privredne argumente za većom saradnjom u oblasti potrošnje na odbranu između država članica EU, Komisija smatra da je sada pravi trenutak za preduzimanje mera u cilju uspostavljanja unije bezbednosti i odbrane.

Visoka predstavnica Federika Mogerini je izjavila: „Bezbednost i odbrana su prioriteti Evropske unije jer su to prioriteti naših građana. Svet oko nas se brzo menja, a mi smo suočeni sa novim izazovima svakog dana: kao Evropska unija smo preuzeli odgovornost za rešavanje tih izazova.”

Potpredsednik za radna mesta, rast, investicije i konkurentnost Jirki Katainen dodaje: „Postoje ozbiljni privredni i industrijski argumenti za većom saradnjom, na primer u istraživanjima i javnim nabavkama u oblasti odbrane. Budući da je pritisak na nacionalne budžete još uvek visok, potrošnja na odbranu mora da bude delotvornija, a odbrambene kapacitete bi trebalo bolje koristiti.”

Današnja orijentaciona debata će biti smernica za rad Komisije u narednim nedeljama. Uoči evropske konferencije na visokom nivou o bezbednosti i odbrani koja se održava 7. juna, Komisija će pokrenuti Evropski fond za odbranu koji je najavljen u novembru 2016. u okviru Evropskog akcionog plana za odbranu. Komisija će uporedo predstaviti dokument za dugoročnije razmatranje mogućih scenarija za budućnost evropske odbrane. Za više informacija pročitajte saopštenje za štampu i informativni članak.

Povezani članci

Admiral Fogo u Sarajevu: NATO je posvećen nastavku snažnog partnerstva sa BiH

EWB

NATO pozvao Makedoniju da počne pregovore o članstvu

EWB

Mogu li socijalisti da dobiju mesto predsednika Evropske komisije?

EWB