fbpx
European Western Balkans
Politika

Komitet Saveta Evrope traži mišljenje o funkcionisanju demokratskih institucija u Srbiji

Savet Evrope; Foto: CoE

STRAZBUR – Komitet za poštovanje obaveza članica Saveta Evrope (Monitoring komitet) saglasio se da zatraži sveobuhvatno mišljenje Venecijanske komisije o ustavnom i pravnom okviru koji reguliše funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji, saopšteno je danas iz Saveta Evrope. 

Kako je navedeno u sinopsisu poslednjeg sastanka, Komitet za monitoring se složio da zatraži sveobuhvatno mišljenje Venecijanske komisije o „ustavnom i pravnom okviru koji reguliše funkcionisanje demokratskih institucija u Srbiji“, uzimajući u obzir svoje ranije mišljenje usvojeno 15-16. oktobra 2021. o nacrtu ustavnih amandmana o pravosuđu i nacrtu Ustavnog zakona za sprovođenje ustavnih amandmana.

Podsećamo, i Nadzorni odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope je na sednici početkom februara ove godine takođe je zatražio od Venecijanske komisije da oceni ukupno stanje demokratskih institucija u Srbiji.

Kako je tada saopšteno iz nevladine organizacije Crta, Venecijanska komisija nikada ranije nije bila pozvana da da ovakvu ocenu. U proteklih 20 godina, Venecijanska komisija Srbiji uputila skoro 30 mišljenja, komentara i studija.

Povezani članci

Predstavnici opozicije sa potpredsednicom EP o razlozima za bojkot izbora

EWB

Evropski parlament i Savet postigli sporazum o 14 milijardi evra pretpristupne pomoći za Zapadni Balkan

EWB

Međunarodni evropski pokret pokrenuo peticiju zbog stanja u Srbiji, poziva EU da reaguje

EWB